Nu se știe cum, în plină criză referitoare la blocada Kaliningradului, Țările Baltice au aflat care sunt planurile NATO în cazul în care ar fi atacate de Rusia.
Și a fost un șoc să afle că NATO estimează că, în cazul unui atac al Rusiei cele trei țări guralive ar fi ocupate imediat iar planurile Alianței prevăd că ar fi nevoie de cel puțin șase luni pentru a fi eliberate.
„Dacă o să comparăm dimensiunea Ucrainei cu a Țărilor Baltice, aceasta va însemna distrugerea completă a țărilor și a culturii noastre”, a constatat prim-ministrul eston, Kaja Kallas.
Premierul a discutat și cu trupele britanice staționate în zonă și a aflat că militarilor NATO nu prea le-ar fi pe plac să moară într-o confruntare cu rușii.
Mai ales că nu există nici o garanție că cele trei țări vor fi eliberate în cele șase luni, timp în care de infrastructură țării, inclusiv de porturile de la Marea Baltică, se va alege praful.
Praful se poate alege și dacă Rusia va impune o blocadă asupra tranzitului către și dinspre Țările Baltice, chiar dacă numai Lituania a dispus blocada Kaliningradului/Konisbergului.
O mare parte din bugetul național al Lituaniei provine din taxele de tranzit ale mărfurilor dinspre Europa spre Asia și invers. Vapoarele descarcă în porturile sale containerele care sunt preluate pe calea ferată prin Bielorusia și Rusia spre Caucaz, Asia Centrală și China.
Rusia a anunțat, deja, că reacțiile sale la blocada Kaliningradului nu vor mai fi doar diplomatice, ci „practice”, ceea ce ar însemna că Lituania va fi lovită economic. Comisia Europeană a pregătit un proiect de document care permite Rusiei să transporte mărfuri în regiunea Kaliningrad prin teritoriul Uniunii Europene, a anunțat Petraș Austrevičius, europarlamentar lituanian. Cu toate acestea, tot el, spune că Lituania intenționează să-și folosească dreptul de veto în acest caz.
Legătura dintre Bielorusia și Kaliningrad se face prin așa-numitul „coridor Suwalki”, în lungime de 70 de km. Blocarea sa de către Rusia ar face imposibil ajutorul NATO către Țările Baltice. „Jocurile de război” care au avut loc anul trecut, în Polonia, au ajuns la concluzia că, chiar și în cazul în care forțele poloneze ar fi înzestrate cu cele mai moderne arme, ar fi distruse complet în patru zile încercând să apere „coridorul Suwalki”. În a cincea zi, trupele rusești ar înainta spre Varșovia.
Pe de altă parte, nu cred că se mai îndoiește multă lume că Lituania nu face nimic de capul său, ci la ordinele SUA. La fel ca și Letonia, Estonia, Polonia, România și Bulgaria. Prin urmare, orice încercare a UE de a detensiona situația va fi contracarată de marionetele americane din Est. Ceea ce e un fel de „justiție poetică”: după ce economiile lor au fost distruse de Europa Occidentală, acum țările estice participă la distrugerea economiilor Europei Occidentale.