Elevi de clasă primară de la Colegiul ”N.V. KARPEN” Bacău au învățat lecții importante de viață prin teatru, coordonați de actrița Andreea Sandu, de la Secția de Animație a Teatrului Municipal ”Bacovia”. Multe ore de repetiție, un grup de copii și un regizor de excepție – Andreea Sandu – și, ca rezultat, o piesă de teatru inedită, prezentată la finalul anului școlar recent încheiat. Cam așa am defini un proiect de activitate extracurriculară numit ”Teatrul, pasiunea mea”, coordonat de prof. înv. primar Carmen Leaua, învățătoare la clasa a III-a B, de la Colegiul ”N. V. Karpen” Bacău.
”Andreea Sandu ne-a scris scenariul ”Puiul”, o adaptare după povestirea lui Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, ne-a ajutat cu punerea în scenă și cu repetițiile, a fost regizorul nostru. Copiii, personaje colective, și-au demonstrat abilitățile artistice, creativitatea și spiritul de echipă. Au fost excepționali. Au jucat pentru copiii din școală, dorind să le transmită acestora o experiență de viață prin intermediul puiului neascultător care, deși în povestire rămâne rănit și abandonat, în piesa noastră este salvat de un grup de copii.”, a declarat prof. Carmen Leaua, coordonatoarea proiectului.
Pentru elevi și pentru cadrele didactice a fost o experiență extraordinară de învățare, să aflăm ce a însemnat această colaborare pentru actrița Andreea Sandu.
– Aura Leaua (clasa a II-a): Cum a fost experiența de a lucra la acest spectacol cu elevii de clasa a III-a?
– Actrița Andreea Sandu: Sigur că toată această întâmplare creatoare are legătură cu o ființă dragă mie, nepoata mea Daria Hoștină, care respiră cunoașterea – este elevă în clasa a III-B a Colegiului ”Nicolae Vasilescu-Karpen” – și de care eu sunt foarte mândră, ea fiind cea care a interpretat cu mult entuziasm personajul MAMA PREPELIȚĂ. Experiența cu micii creatori nu a fost decât așa cum era firesc să fie, adică plină de emoție, exigență, necesitate, angajare, responsabilitate, sarcină, plâns, râs, plictis, neatenție, respect, tot ceea ce însumează verbul “a crea” (STĂRI) de o parte și de cealaltă.
–
Aura Leaua: De ce ați ales piesa “Puiul” de Alexandru Brătescu Voinești?
Andreea Sandu: Pentru că această povestire o port cu mine, există acolo, undeva, înlăuntrul meu, e un dar de care am foarte mare grijă, pentru că atunci când eu eram copil, începător în viață, am citit-o și o păstrez… cu mine. Așa că m-am gândit să împart experiența mea cu prietenii din clasa a III-B.
Aura Leaua: Ați descoperit în această clasă un mic actor?
Andreea Sandu: Toți au fost actori, pentru că toți au interpretat roluri, personaje, fiecare în felul său. Întrebarea mea ar fi câți dintre ei și-ar dori să fie ACTORI?
Aura Leaua: Cât și cum ați lucrat la această scenetă?
Andreea Sandu: Ca în orice proces de creație, creatorii au nevoie de timp iar timpul definește CREAȚIA. Nu a fost suficient pentru fiecare în parte pentru a defini procesul stabilit, însă ne-am descurcat – eu fiind nevoită să plec pentru că lucram în alt proiect la Teatrul Municipal ”Bacovia” – Teatrul de Animație, a continuat doamna învățătoare Carmen Leaua, căreia îi mulțumesc transmițându-i felicitările cuvenite. Așadar, dragii mei prieteni, vă mulțumesc că mi-ați oferit ocazia să vă cunosc îndeaproape iar ție, dragă Aura, îți urez succes în ceea ce-ți dorești să faci!
Aura Leaua, clasa a II-a, elevă la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău