27 noiembrie 2024

Ce se va întâmpla după

Acum că lucrurile sunt tot mai clare în Ucraina, putem să ne punem întrebarea ce se va întâmpla mai încolo. Și ce soarta va avea România.

Am spus de la început că Rusia va câștiga războiul din Ucraina, în vreme ce multă lume se ducea după fentă, înghițind poveștile cu Fantoma Kievului, cu masacrul de la Bucea, cu racheta de la Kramatorsk sau cu violurile copiilor. Toate aceste povești au fost dezamorsate, unele chiar de ucrainieni. În rest, rușii au realizat că cea mai bună soluție este să facă războiul atât de plictisitor pentru publicul occidental încât cetățenii SUA sau ai Germaniei să fie dezinteresați de subiect. În schimb, Moscova a jucat cartea economică: în loc să fie doborâtă de sancțiuni, Rusia este pe cale să câștige confruntarea, în vreme ce Occidentul își trage glonț după glonț în genunchi. Și, să reținem, Rusia încă nu a început să răspundă la sancțiuni cu propriile sancțiuni.



Economia occidentală nu arată prea bine. Prețul carburanților a sărit de 5 dolari pe galon în SUA, inflația a atins cote nemaivăzute de ani de zile, industria chimică germană se simte tot mai prost, amenințată cu închiderea gazelor, industria auto începe să aibă sincope. Economic, Occidentul se scufundă în urma unor decizii proprii. Evident, soluția de bun simț ar fi renunțarea la sancțiuni și revenirea la masa negocierilor până când efectele nu vor deveni ireversibile. Dar asta ar însemna ca întreaga clasă politică occidentală să admită ori că a greșit ori că a fost înfrântă. Asta ar da foarte nasol la urne. Pe de o parte. Pe de altă parte, vom avea o continuare a conflictului Est-Vest. Șeful NATO încearcă să propună Ucrainei să cedeze teritorii în schimbul păcii, deși, de la început, rușii au spus că altele sunt obiectivele. Teritoriile, oricum le vor lua, după ce au cheltuit atâta energie și atâtea vieți.

Dar o Ucraină rămasă cu jumătate de teritoriu și sprijinită, în continuare, de NATO, plus „banana” agresivă pro-americană din estul Europei (Țările Baltice, Polonia, România, Bulgaria) nu ar fi o amenințare mai mică pentru Rusia. De aceea, probabil că din Ucraina va rămâne un teritoriu mic în jurul Kievului, fără armata, fără arme. Dar Rusia, așa cum a și anunțat anterior, urmărește și ieșirea din NATO a țărilor est-europene. Nu în ultimul rând, cele două „scuturi” de la Deveselu, din România, și cel în construcție din Polonia pun probleme. În perspectiva în care, de exemplu, peste cinci ani SUA vor avea propriile rachete hipersonice care vor ajunge în câteva minute de la Deveselu la Moscova.

Practic, Rusia va fi obligată să facă ceva în direcția asta. Se speculează că una din căile prin care ar urmă să determine Occidentul să se miște în direcția asta ar fi apelând la armele economice: gazele și petrolul. Unii își și imaginează că popoarele europene se vor răscula și vor schimba clasa politică creată de neoconii americani cu o clasă suveranistă, care să urmărească interesele naționale. Bine, putem uita de asemenea vise umede, însă nu e ca și cum nu s-ar putea întâmpla o schimbare a liniei de demarcație prin negocieri. Că doar nu o fi fost Yalta și Malta singurele momente în care România a fost trecută dintr-o parte în alta…

Pentru România, așa ceva ar însemna ca întreaga clasă politică să cadă. Și nu doar clasa politică, ci și alți actori mai mult sau mai puțin vizibili.

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014