Asistati social, bolnavi, detinuti, elevi, cu totii trebuie sa primeasca mancare daca beneficiaza de servicii de la stat. Alocatiile de hrana sunt diferite, unele au ramas la acelasi nivel de ani de zile. Elevii si studentii sunt obligati sa scoata bani din buzunar pentru o farfurie de ciorba sau de tocanita. Banii vin din diferite parti, de la ministere diferite, fara insa a se tine cont de rata inflatiei, de preturile alimentelor, de criza economica. Pentru a face fata cheltuielilor, in cantinele scolare, bucataresele pun muraturi, fac aprovizionarea din vara pe legumele neperisabile, in penitenciare, persoanele private de libertate sunt scoase la munca in gradina institutiei, in centrele de plasament, meniurile sunt suplinite … din donatii, iar saracii Bacaului mananca in functie de cat da municipalitatea prin Cantina sociala.
14,5 lei este alocatia de hrana la Caminul pentru Persoane Varstnice Bacau din luna octombrie a anului trecut, cand alesii locali au fost de acord cu majorarea de la 13 la 14,5 lei pe zi, adica cu pretul unei paini, atat cat era anul trecut. Aceasta majorare, calculata la o luna de zile la 45 de lei, s-a reflectat aproape imediat in cresterea taxei lunare la camin. In ianuarie 2012, taxele au crescut cu 35, respectiv 50 de lei, ajungand la 665 de lei pe luna pentru persoanele independente si 780 de lei pentru persoanele imobilizate. De acesti bani varstnicii primesc trei mese pe zi. La micul dejun batranii primesc salam, cascaval, lapte, ceai iar in alte zile paine cu unt si gem, la pranz au obligatoriu o ciorba, urmata de un fel doi care trebuie neaparat sa includa si o felie de carne si un desert. Seara, meniul e compus din preparate mai usoare. In unele seri, batranii primesc musaca, in alte macaroane cu branza, gris cu lapte sau omleta. „Incercam miercurea si vinerea sa dam mancare de post. Pana acum din aceasta alocatie de hrana ne-am descurcat sa le asiguram cele necesare, in conditiile in care preturile au explodat”, explica Victor Salomia, director al Caminului pentru Persoane Varstnice Bacau. „Ne temem insa de scumpirile anuntate pentru sfarsitul de an. Preturile la carnea de pasare sau lactate au crescut foarte mult. Daca se continua in acest ritm, vom fi nevoiti sa crestem alocatia de hrana”. In aceste conditii, odata cu cresterea alocatiei de hrana, va creste si taxa de cazare.
Preturile au crescut, alocatia nu!
Adultii cu handicap din centrele aflate in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau au parte de trei mese pe zi. Hrana nu trebuie sa coste mai mult de 8,3 lei, pentru ca atat a stabilit Guvernul ca trebuie sa manance un asistat. Ce poate face administratorul unitatii cu acesti bani? Incropeste un mic dejun cu toba, mustar, ceai si paine, la pranz le pune pe masa supa de vita cu fidea, mazare cu carne de vita, paine si apa, iar pentru cina le pregateste ochiuri si telemea cu mamaliga si, din nou, ceai si paine. Pentru varstnici, meniul pare ceva mai prietenos, desi alocatia de hrana e aceeasi. Astfel, astazi, 8 noiembrie, batranii din CIA Rachitoasa vor avea la micul dejun lapte cu cacao, parizer, branza topita, mustar si paine. Pranzul va cuprinde o ciorba de porc, ficatei de pui cu piure de cartofi, iar ca desert vor primi placinte cu mere. Seara, vor manca pizza si compot de mere. Copiii primesc margarina, gem, paine si ceai la micul dejun. La pranz, e musai carne. Ciorba e de cartofi, dar la felul doi, pustii primesc “ciocanele” la cuptor cu piure si muraturi, iar mai tarziu, la gustare, napolitane. Masa de seara inseamna fasole pastai cu aripioare si o portie de compot. Statul da pentru hrana asistatilor 8,3 lei pe zi, la fel ca in 2008, iar preturile s-au dublat in patru ani. “Am mers pe alocatia minima stabilita de lege, nu poate nimeni sa spuna ca am fost risipitori, declara, recent, Sorin Brasoveanu, director al DGASPC Bacau. In 2012, au fost si perioade in care a trebuit sa ne descurcam cu 7,9 lei/zi.” Desi, in mod normal, “meniurile ar trebui sa contina desert si doua gustari pe parcursul zilei, intre mese, acest lucru este posibil atunci cand pot fi suplinite cu produse din gospodaria anexa si, ocazional, din donatii”, arata Alina Iftode, purtator de cuvant al DGASPC Bacau.
Meniu complet la penitenciar
Persoanele private de libertate au un meniu destul de consistent, spre deosebire de bolnavii de la Spitalul Judetean Bacau. Masa unei zile difera de la o categorie la alta, caloriile fiind respectate cu sfintenie. Pentru persoanele private de libertate stationare meniul cuprinde, la micul dejun, ceai, biscuiti, paine, margarina si marmelada, la pranz primesc ciorba de fasole si ghiveci de legume, iar la cina pilaf de orez cu carne. In final masa trebuie sa aiba 2.855 de calorii pe zi. Pentru cei care ies la munci usoare, caloriile se ridica la 3.645, deci primesc mai multa mancare, iar pentru minori si tineri numarul caloriilor este de 3.820. Ei primesc acelasi meniu, dar in plus, la micul dejun, au lapte, banza si oua. La fel si bolnavii aflati dupa gratii. Pretul pentru hrana zilnica a unui detinut sau arestat preventiv este cuprins intre 4,36 si 5,83 de lei, inclusiv TVA, si este mult mai mic fata de cel al altor institutii. Explicatia este data de faptul ca unitatea dispune de o Gospodarie Agro-Zootehnica de unde carnea de porc este asigurata in totalitate, laptele partial iar pe timpul verii si o parte din legume. (G. Panaite)
Aceiasi bani de patru ani in Spital
In spitalele publice, alocatia de hrana pentru bolnavi nu a mai crescut de patru ani. Pentru meniul „la comun” se aloca 7 lei pe zi de bolnav. Cea mai mare alocatie de hrana este de 14 lei pe zi pentru copiii cu diabet. Pacientii internati si bolnavi de HIV/SIDA au alocati 13 lei, adultii cu diabet- 12 lei, iar lauzele, 8 lei. „In conditiile in care noi internam lunar mult mai multi bolnavi decat prevede contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate, este greu sa asiguram chiar si aceste alocatii de hrana scazute”, ne-a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau. Meniul de spital nici macar nu suna bine, iar aspectul si gustul mancarii taie apetitul. „Eu sunt internata de o saptamana la Infectioase, ne-a declarat o pacienta. Nu am vazut in nicio zi carne in farfurii. Oricum nu mananc ce se da de la spital. N-as putea. Imi cumpar in fiecare zi de la chiosc.” Ieri, de exemplu, pacientii incadrati „la comun” au primit dimineata ceai si paine cu margarina, la pranz ciorba cu fidea si iahnie de fasole, iar la cina, pilaf cu legume si parizer. Pacientii incadrati in categorii speciale (cei cu diabet, boli psihice, lauze, bolnavi cu neoplasm, hepatita sau ulcer) au primit la micul dejun iaurt in loc de ceai, rasol de pasare cu spaghete sau cu pilaf la pranz si tocanita de cartofi cu rasol la cina. In luna iulie, Ministerul Sanatatii (MS) anunta majorarea alocatiilor de hrana din spitale. MS a pregatit un proiect de hotarare de guvern, dar nimic nu s-a schimbat. Propunerile privind nivelul alocatiilor de hrana sunt între 9,5 lei si 17,0 lei pentru bolnavii adulti si intre 2,5 lei si 16 lei pentru copii. (D. Mincu)
11 sau 12 lei/zi pentru elevi
In cantinele scolare, meniul zilnic pentru elevii caministi este de 11 maximum 12 lei pe zi. Asta inseamna trei mese – micul dejun, pranzul si cina, la care se adauga, de cele mai multe ori si desert. Pentru a se incadra in acesti bani, personalul de la bucatarie asigura aprovizionarea din timp a legumelor neperisabile (cartofi, ceapa, fasole), muraturile sunt puse de bucatarese din toamna, iar zilnic, in functie de numarul de elevi care vin sa manance la cantina se cumpara painea, orezul, pastele, biscuitii, iaurtul, eugeniile si alte asemenea alimente ce nu pot fi depozitate pe o perioada mai mare de timp. La Colegiul “N.V.Karpen” sunt 240 de elevi caministi care mananca zilnic la cantina. “Pretul meniului zilnic este de 12 lei pe zi, iar cine vrea numai masa de pranz plateste doar 6 lei. Acesti bani sunt folositi strict pentru cumpararea alimentelor. Utilitatile de la bucatarie sunt platite din fonduri de la primarie, iar salariile bucatareselor, de la Ministerul Educatiei, prin finantarea per elev”, a precizat prof. Remus Cazacu, director. Un meniu la o cantina scolara consta in:
– mic dejun – ceai/lapte, paine cu unt si gem, cremvrusti sau branza topita
– pranz – ciorba (de legume sau cu carne de pui/vita/ porc) si felul II (varza calita, musaca, pilaf cu friptura, tocanita de cartofi, mancarica de fasole, peste cu mamaliga etc)
– seara – fel principal (budinca de paste cu branza, carne, salata orientala, cartofi natur cu rasol etc) iar ca desert – un iaurt, un fruct, eugenie sau biscuiti. (R. Neagu)
Autoservire la studenti
Universitatea “Vasile Alecsandri” a investit in ultimii ani in cantina studenteasca si de vreo patru ani acolo se poate servi masa de pranz in conditii ca de hotel. Pentru varietate, s-a optat pentru sistemul de autoservire, cu plata pe loc. Preturile sunt mai mult decat convenabile:
– o ciorba 1,8 lei (de zarzavat) sau 3 lei (de burta)
– portia de pilaf/piure de cartofi – 2 lei
– un snitel de pui – 2,5 lei/bucata
– gratar de pui – 2,5 lei/bucata
– portia de paste cu carne – 3 lei
– carnati la gratar – 2,5 lei/portie
– chifla – 0,5 lei
– prajitura – 1,5 lei etc.
Batranii mananca doar cu 6 lei
Personalul de la Caminul de Batrani se ocupa si de hrana persoanelor defavorizate care depind de ajutorul dat de municipalitate prin cantina sociala. Dosarele beneficiarilor sunt insa intocmite de Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS) Bacau. „Pot primi sprijin pentru hrana si cei care beneficiaza de ajutorul social sau familiile defavorizate la care noi facem o ancheta sociala. Daca totusi familia care cere ajutor depaseste indicatorul social de referinta, trebuie sa dea 30 la suta din veniturile pe care le realizeaza”, a explicat Daniela Pozinarea, directorul SPAS Bacau.
6 lei pe zi este alocatia de hrana pentru aceste persoane. De acesti bani, insa, nu se poate asigura mai mult de o masa si poate nici atat. De aceea, se prefera alcatuirea unor pachete. „Primesc in general alimente de baza. Este mai bine pentru ei din punct de vedere al costului. In ultimii ani aceasta alocatie nu s-a schimbat si este foarte mica. Am vrea sa fie mai mare, poate anul viitor”, explica Victor Salomia.
Primesc pachete in medie 20-30 de persoane lunar. Este mai aglomerat in perioada sarbatorilor, chiar 150 de persoane cerand ajutor sa puna pe masa ceva, copiilor. (A. Gavrila)