Scriitorul și politicianul Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, a fost, la sfârșitul acestei săptămâni, oaspete al Bacăului și al Centrului de Cultură „G. Apostu”, unde a ținut o prelegere pe o temă actuală și incitantă: „Literatura în era digitală”. Evenimentul a fost programat în seria de manifestări „Provocări colocviale” organizate de Centrul de Cultură băcăuan și a fost organizat în parteneriat cu Sucursala județeană (președinte Vasile Agop) a Uniunii Armenilor din România (UAR), în apropierea datei în care, pe 28 mai, Prima Republică Armeană va împlini 104 ani. Varujan Vosganian este și președinte al UAR.
Manifestarea de la Bacău a fost una complexă, prelegerea scriitorului și omului de cultură Varujan Vosganian fiind urmată și de o prezentare a unuia dintre cele mai interesante romane ale sale, „Patimile după Gödel”, apărută la Editura Polirom în anul 2020, și de un scurt dar fermecător recital de vioară susținut de Daria Maria Popescu și de Bogdan Iorga, elevi ai Colegiului Național de Artă „George Apostu”, coordonați de prof. Lenuța Potop și acompaniați la pian de prof. Flaviu-Marius Panaite. Prezentarea cărții lui Varujan Vosganian a fost făcută, în stilul său original, cu aplomb, de criticul literar lect. univ. dr. Adrian Jicu. Manifestarea a fost moderată chiar de directorul Centrului de Cultură din Bacău, actorul Geo Popa.
„Tema prelegerii mele – a spus Varujan Vosganian – devine din ce în ce mai actuală după experiența prin care am trecut în pandemie, în care nu am avut doar molima colectivă, ci am avut și o molimă a lipsei de comunicare. În mod paradoxal, această experiență a fost afectată și de un exces de comunicare. Există un paradox între comunicarea tot mai frecventă și lipsa profundă de comunicare, marca unei ere pe care o numim «era digitală» pentru a-i marca trăsăturile definitorii”.
Trăim, astăzi, tot mai dependenți de computer. Dar, ce este computerul, ce poate face el, până unde poate acapara lumea? „Problema de fond a epocii pe care o trăim – a spus vorbitorul – este că din cauza excesului de tehnologie omul riscă imponderabilitatea morală”. Răspunsurile la întrebările anterioare arată că această mașinărie nu înseamnă viață. Poate înlocui computerul omul? Răspunsul este nu, pentru că sunt diferențe între unul și celălalt. Diferența între computer și om este visul. Omul visează, generează nostalgii și speranțe. Computerul nu are această proprietate, de a visa. „Visul – a opinat Varujan Vosganian – este o ficțiune, iar aceasta este o tentativă a omului de a ajunge din urmă realitatea, dar rareori. Când se reușește, se naște literatura. Omul are, însă și memorie. Calculatorul nu are”. Iar calculatorul îndepărtează omul de eul său lăuntric. Se creează o graniță între om și eul lăuntric, dar care poate fi depășită numai prin literatură.
Criticul literar Adrian Jicu a găsit similitudini esențiale între cele arătate în prelegere și romanul „Patimile după Gödel”, poveste a unei generații tinere, de după evenimentele din 1989 de la noi, dar crescută în era digitală.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.