25 noiembrie 2024

Poetul, praștia și Goliat

Supoziția unui cunoscut poet contemporan cu privire la situația creată în Ucraina mi-a și plăcut, mi-a și dat de gândit. Poetul tot poet rămâne, creator de metafore surprinzătoare, dar care surprind interesant realitatea.

Poetul și-a dat cu părerea vizavi de ceea ce s-a pornit în Ucraina cu efecte în toată lumea: ambiții imperiale, război, distrugeri inimaginabile în acest secol, moarte. De ce ni se întâmplă și, mai ales, cine are de câștigat? Răspunsul pare clar, mai ales că omenirea a trecut prin două războaie mondiale și nenumărate conflicte armate cam peste tot. Am învățat din istorie despre efectele înarmării, despre complexul militar-industrial și politic mereu interesat de conflicte armate. Aici vedem interesele și afacerile marilor grupuri industriale cu reprezentanți politici în parlamente, congrese, dume etc. Mișcare pornită, practic, în Secolul XX aproape pe față în țările cu structuri politice și militare dezvoltate. Iar asemenea state se numără pe degete și le știm cu toții.



Conceptul de „complex militar-industrial și politic” duce însă mai ales spre SUA. Unii spun că numai acolo ar exista. În 1934, Senatul american a format o comisie pentru investigarea influenței pe care industria muniției a avut-o în 1917 de a intra în Tripla Alianță din Primul Război Mondial. Comisia a demonstrat profiturile uriașe obținute de lobby-urile armelor, supranumită și „negustorii morții”. Al Doilea Război Mondial a amplificat fenomenul, iar în 1961 președintele Eisenhower a avertizat public asupra pericolului adus de complexul militar-industrial.

Războaiele consumă arme, iar armele sunt fabricate de marile industrii. Armele distrug omenirea, iar industriașii și finanțatorii câștigă.

Ceea ce nu înțelegea poetul din această clară realitate este că, în prezent, armamentul greu nu prea mai are succes pe orice front. Pentru că au apărut elemente tehnice și tactice miniaturizate care pot rezolva totul, precum dronele, dar și elemente care nici nu mai sunt vizibile, precum internetul. Iar această realitate nu este o premieră absolută, exemple au fost chiar în timpurile biblice: uriașul filistean Goliat a fost ucis de celebrul David, om obișnuit, dar inventiv și înțelept. Ucis cu o banală praștie.

Da, dar și praștia este tot o armă.

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014