De cum a ajuns Stavarache primar, CET Bacau s-a transformat intr-o pusculita mereu la dispozitia sa si a apropiatilor. L-a impus din prima pe cumnatul sau, Marius Stanila, pe functia de director comercial si contractele catre firmele prietene au inceput sa curga. Asta desi CET Bacau aduna datorii peste datorii, in primul rând din pricina unui management facut cu picioarele.
Unii poate au uitat de numele lui Marius Danciu, fost consilier local si judetean din partea PNL, dar si unul dintre multii apropiati de Stavarache si, implicit, de CET Bacau. Acesta, prin societatea TEK, a câstigat licitatii pentru atribuirea serviciului de impingere sau remorcare pe calea ferata a carbunelui pentru CET. Plus ca s-a lipit si de intretinerea caii ferate care face legatura directa cu furnizorul de agent termic al orasului… Coincidenta sau nu, comisia de licitatie care l-a scos câstigator pe Danciu era condusa de nimeni altul decât de Marius Stanila, atotputernicul cumnat al primarului Stavarache si director comercial la CET. Acelasi Stanila a aruncat un ochi si pe contestatiile formulate la incredintarea contractului, dar in cele din urma Danciu a ramas mare si tare pe transportul de carbune…
Segama, maestrii tevilor
Când vine vorba de lucrarile de intretinere a retelelor de termoficare, un nume revine constant in peisaj. Este vorba de Segama, societate controlata de Liviu Goian, unul dintre personajele cele mai apropiate de primarul Stavarache. In plus, aceeasi Segama s-a lipit si de contracte privind bransarea blocurilor ANL la reteaua publica de termoficare, licitatie care a facut valuri multe printre constructori la momentul respectiv. Tot Segama, in parteneriat cu alta firma de casa a liberalilor, Branpis, a fost cooptata si in marile lucrari de bransare a Aerostar la CET, lucrari care au blocat traficul din oras saptamâni la rând. Plus modernizari de miliarde ale unor retele de termoficare legate de o serie de puncte termice din oras. Una peste alta, Segama este fruntasa la banii de la CET si, bineinteles, de la bugetul local…
O gaura fara fund
CET Bacau a devenit un sac fara fund in care se scurg de-a valma zeci si zeci de miliarde de lei vechi. In 2007, centrala din Bacau incheia anul cu pierderi de peste 210 miliarde de lei vechi. Dupa doar un an, cifra datoriilor ajunsese la 381 de miliarde de lei vechi, ceea ce inseamna o crestere a datoriilor CET cu nu mai putin de 170 de miliarde de lei. Anul 2009 a adus cu sine o serie de sustineri financiare guvernamentale, care au contribuit la scaderea datoriilor de la CET Bacau pâna la aproximativ 165 de miliarde de lei vechi. In 2010, datoria era anuntata la vreo 81 de miliarde de lei vechi… Nici acum situatia nu este cu mult mai buna. Doar la furnizorul de gaze naturale datoriile au ajuns la aproximativ… 160 de miliarde de lei vechi! O suma imensa, pentru care reprezentantii CET nu gasesc o justificare mai buna decât neplata din partea cetatenilor si, bineinteles, penalitatile care s-au adunat de la un an la altul. De precizat este si faptul ca grupul de cogenerare cu care municipalitatea s-a tot laudat si care a costat peste 11 milioane euro provenite din fonduri europene nu a dus la nimic bun, cifra de afaceri ramânând aproximativ constanta, iar valoarea pierderilor fiind an de an destul de mari. Si asta in conditiile in care Stanila, acompaniat de Stavarache si prietenii anuntau ca acest grup de cogenerare va face ca CET Bacau sa devina o nestemata in portofoliul societatilor adiministrate de municipalitate.
Nu se lasa…
Nu cu mult timp in urma, un alt mega-proiect a fost demarat sub umbrela generoasa a CET si, normal, a Primariei. Este vorba de Retehnologizarea sistemului de termoficare din municipiul Bacau in vederea conformarii la normele de protectia mediului privind emisiile poluante in aer si pentru cresterea eficientei in alimentarea cu caldura urbana. Acest proiect, finantat de Uniunea Europeana prin Fondul de Coeziune, are o valoare de peste 78 milioane de euro. Proiectul a fost demarat inca din 2005 si s-au cheltuit deja aproximativ 25 de milioane de euro, bani al caror efect este inca asteptat de cei ce nu simt nimic in bine la facturile de energie termica. Sa nu uitam si de instalarea unui nou grup de cogenerare, lucrare la care s-au ingramadit cei de la Branpis si Elsaco, care au si câstigat prin descalificarea din start a tuturor celorlalti competitori. S-au facut contestatii peste contestatii, dar cine a trebuit a ramas in continuare pe val. Pentru ca asa au vrut Stanila si Stavarache.
CET, sursa de venituri
Mai toti liberalii cu functii s-au lipit la un moment dat de CET Bacau. Si de acolo au muls cât s-a putut, fara ca nimeni sa ia vreo masura. CET a functionat dupa principiul stat in stat, totul fiind secretizat la maximum. S-au dat bani cu nemiluita pe lucrari facute in bataie de joc, dar care au asigurat prosperitatea si fondurile pentru diferitele campanii ale liberalilor. Povestea CET Bacau este departe de a fi fost scrisa in totalitate. Dar urmeaza, cu siguranta, noi amanunte. Poate intr-un final cineva se va sesiza si vor fi luate masurile necesare.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.