23 septembrie 2024
Prima PaginăSantaj la libertatea presei

Santaj la libertatea presei

Marius Stanila, directorul comercial al CET Bacau, este trimis in judecata pentru santaj si abuz in serviciu

Marius Stanila, cumnat de primar si director comercial la CET Bacau, platit din banii bacauanilor, incearca sa puna pumnul in gura presei independente. Trustul de presa Desteptarea a subliniat adeseori neregulile de la furnizorul de agent termic si, mai nou, de energie electrica in sistem de cogenerare din oras. Desi relatiile contractuale au decurs fara nicio problema, Stanila a asteptat momentul oportun si, fara nicio jena, a incercat sa conditioneze contractul de furnizare si distributie a energiei electrice de la CET catre Asociatia Club Karting Selena Motor Sport de cenzurarea articolelor si a reportajelor TV difuzate de Trustul Media Desteptarea.



Acum câteva zile, Marius Stanila, directorul impus la CET de relatia de rudenie cu primarul Stavarache, a fost trimis in judecata de catre DNA pentru savârsirea infractiunilor de santaj si abuz in serviciu. Plângerea a fost depusa pe numele cumnatului de primar dupa ce in repetate rânduri a incercat sa conditioneze incheierea noului contract de furnizare a energiei electrice incheiat intre CET si Asociatia Club Karting Selena Motor Sport de cenzurarea articolelor si a stirilor difuzate de Trustului Media Desteptarea. Este de notorietate faptul ca de ani la rând atât in cotidianul Desteptarea, cât si in emisiunile si buletinele de stiri ale TV Bacau au fost reliefate neregulile de la CET Bacau, multe dintre acestea petrecute sub directa obladuire a lui Ma­rius Stanila. Incepând cu concediul din Tenerife, unde primarul Stavarache si cumnatul sau s-au intâlnit cu reprezentantul societatii care a câstigat licitatia pentru instalarea primului grup de cogenerare de la CET si terminând cu lucrarile incredintate societatilor de casa ale liberalilor, Desteptarea a scos la lumina dedesubturile unei adevarate caracatite galbene care s-a instaurat la CET, capusând atât banii de la bugetul local, cât si fondurile europene atrase de-a lungul timpului.

Târg liberal

Modul in care Stanila intelege sa gestioneze interesele CET Bacau nu are nimic de a face cu profitul. Mai ales in contextul in care CET este societate publica, care beneficiaza din plin de bani atât de la bugetul local, cât si din fonduri guvernamentale. Principalul scop al unei astfel de societati trebuie sa fie obtinerea de profit si rentabilizarea, ceea ce inseamna perfectarea a cât mai multe contracte care sunt platite la timp. Acesta a fost si cazul actelor incheiate intre CET si Asociatia Club Karting Selena Motor Sport sau Transport Public SA. Doar ca Stanila a decis ca este mai indicat sa recurga la santaj pentru a-si proteja atât imaginea proprie, cât si pe cea a primariei si implicit a cumnatului Stavarache. Prin urmare, când a fost pusa problema prelungirii unui contract care s-a desfasurat fara pro­bleme si cu plata la timp, a solicitat introducerea cenzurii la Trustul Media Desteptarea. Prin urmare, intr-o discutie cu reprezentantul Asociatiei amintite, nu s-a sfiit sa spuna ca “Pur si simplu nu mai vreau sa continui o relatie comerciala. Atât. Fiindca nu pot sa accept. Eu am inteles, presa-i presa, da doamna, presa-i presa? Face presa ce vrea? Da? Si o gânditi intr-un asa fel: «Domne, nu te supara, asta e articolul». (…) Da di ci trebuie sa am eu relatii comerciale cu acel om? Inteleg ca e dreptul lui sa faca ci vrea ca asta-i presa, sa faca ci vrea, da’ nu sunt obligat sa am si relatii contractuale cu el, comerciale. Deci spun domne, tu fa-ti presa asa cum stii, si eu imi fac relatiile comerciale asa cum vreau eu si cum cred eu. (…) Si eu tin la oamenii mei. Si vreau sa faca doamna alegerea intre a pune lacat pe usa si libertatea presei, care e libera sa scrie ci vrea, da? Sa-si puna lacatul pe usa, la toate, si sa faca presa cum crede ca trebuie sa faca. Suntem o tara libera, da?”. Ba chiar a subliniat ca de la anul va taia si contractul cu Transport Public, contract prelungit chiar inainte de a recurge la santaj pe fata (facsimil 1).

Motive false

Pentru a-si clati cât de cât imaginea, Stanila a revenit si a declarat pe unde a putut ca el nu a zis nimic de tragerea obloanelor la Pista de Karting, dar ca el de fapt nu mai poate prelungi contractul pentru ca nu ar avea contract pentru distributia energiei electrice. O minciuna crasa, din moment ce actul incheiat cu Asociatia Club Karting Selena Motor Sport in martie 2011 are ca obiect tocmai distributia energiei electrice. In plus, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a emis inca din iulie 2007 (facsimil 2) o decizie prin care sunt aprobate exact tarifele pentru serviciul de distributie a energiei electrice de catre CET Bacau. In plus, Legea 13/2007 subliniaza clar la articolul 41 alin. 2 ca “operatorii de distributie presteaza servicii pentru toti utilizatorii rete­lelor electrice de distributie, in con­ditii nediscriminatorii, asigurând accesul la acestea oricarui solicitant care indeplineste cerintele prezentei legi, cu res­pectarea normelor si standardelor de performanta preva­zute in reglementarile tehnice in vigoar”. Dar toate aceste prevederi nu au avut nicio valoare in fata celui care indeplineste in primul rând functia de cumnat de primar si in al doilea rând rolul de director comercial la CET Bacau. Asadar, cazul a fost prezentat DNA care a decis, in urma dovezilor prezentate, sa trimita cazul in fata instantelor de judecata. Abuzurile lui Stanila fac acum obiectul unui dosar penal, iar magistratii se vor pronunta atât in ceea ce priveste incercarea de a santaja conducerea Trustului Media Desteptarea, cât si in legatura cu daunele produse Asociatiei Club Karting Selena Motor Sport prin intreruperea furnizarii energiei electrice, precum si in ceea ce priveste daunele produse municipalitatii prin privarea de surse financiare necesare pentru functionarea CET.

Stanila, fata in fata cu DNA

CET Bacau este o societate care functioneaza in subordinea municipalitatii, actionar fiind Consiliul Local. CET Bacau inghite anual zeci de miliarde de lei vechi de la bugetul local si din corectiile bugetare guvernamentale. Asadar, CET Bacau este a bacauanilor care platesc taxe si impozite, nu a lui Marius Stanila si a cumnatului sau, Romeo Stavarache. Acestia nu au absolut nicio motivatie legala pentru a stopa o serie de contracte care s-au desfasurat in perfecta legalitate si cu respectarea tuturor prevede­rilor contractuale. Dar Stanila s-a crezut mai presus de orice, inclusiv mai presus de lege, si a incercat sa negocieze cenzurarea materialelor de presa difuzate de Trustul Media Desteptarea contra prelungirii furni­zarii si distributiei energiei electrice la Asociatia Club Karting Selena Motor Sport. Cazul este pe masa magistratilor, iar justitia isi va spune cuvântul. Abuzurile contra presei si ale agentilor economici din Bacau trebuie sa inceteze. La fel cum si Stanila si Stavarache trebuie sa inceteze sa mai considere Bacaul ca fiind propria lor mosie, unde pot face orice fara a fi trasi vreodata la raspundere.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img