La finalul lunii trecute, ministrul Sportului, Carol Eduard Novak a decis să atribuie mai multor săli și complexe sportive din țară numele unor mari campioni români. Astfel, Sala Sporturilor din Bacău devine Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu”, evenimentul care va marca schimbarea denumirii urmând să aibă loc săptămâna aceasta, mai exact joi, 12 mai, în prezența mai multor oficialități, în frunte cu Narcisa Lecușanu, Eduard Novak și primarul Bacăului, Lucian Stanciu Viziteu.
„Este un proiect frumos, de suflet pentru mine. Copiii merită modele, iar eroii sportului merită cinstire. E un pas în direcția normailtății, căruia îi vor urma și alții”, și-a susținut demersul ministrul Novak. Până la un punct, inițiativa ministrului este una lăudabilă. Da, copiii merită modele, la fel de bine cum eroii sportului merită cinstire. Iar băcăuanca Narcisa Lecușanu se pliază perfect pe acest format, având o carieră de succes în handbal, mai întâi ca jucătoare (campioană mondială de tineret și vice-campioană a lumii la senioare) și ulterior ca antrenor și oficial al EHF și IHF, ea fiind, de altfel, singura româncă ajunsă în Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Handbal.
Și totuși, există o mare fisură în acțiunea ministerială. Copiii nu au nevoie doar de modele, ci și de condiții. Ce condiții oferă Sala Sporturilor din Bacău, edificiu aflat sub tutela Ministerului Sportului? Temperaturi de frigider pe timpul iernii și lighene așezate strategic în diferite poziții pe parchet pe timpul sezoanelor ploioase. Și cum ajungi să cinstești un erou al sportului? Dând numele său unei săli vetuste, incomplet funcționale la standardele anului 2022 și a cărei copertină, înainte de a fi ștearsă de pe fața pământului, era un pericol mortal pentru spectatori pe timpul ninsorilor abundente? Ăsta să fie cu adevărat pasul în direcția normailtății?
În niciun caz! Om fi noi la est de Budapesta, de Sfântu-Gheorghe și Miercurea-Ciuc, domnule ministru, dar normalitatea nu are repere geografice. Adevărul este că Bacăul (care a dat, ani în șir, ora exactă atât la handbal cât și la volei) merită o Sală a Sporturilor la nivelul acestui mileniu, iar dacă autoritățile locale și conducerea Ministerului Sportului tot se întâlnesc pe 12 mai, poate se vor gândi și cum să facă un pas în această direcție. Altfel, dacă ne limităm la festivisme ieftine vom avea o nouă firmă, luminoasă, ce-i drept, îndărătul căreia vor sta aceleași rafturi vechi și goale. Sau, cum se spune prin popor, Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu” va fi aceeași Mărie, doar cu o altă pălărie.