Revista ,,Plumb” (martie-aprilie, nr. 180-181), publicație care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România (USR), prezintă în cele douăzeci de pagini ale sale, o gamă variată de articole din domeniul istoriei, criticii și creației literare, dar și din cel socio-politic și spiritual/religios. În acest număr dublu, un subiect atractiv și inedit îl constituie ,,Bilanț 2021 de scriitor-călător în șapte continente” al scriitorului Doru Ciucescu (în rezumat, pe capitole), un record insolit, demn de invidiat: A. Cărți de călătorie (4 din totalul de 24); B. Țări în care a călătorit (13 din totalul de 91); C. Navigări aeriene (47, din totalul de 234), kilometri parcurși (127.166, din totalul de 707.995); D. Navigări maritime (10, din totalul de 40), kilometri parcurși (412, din totalul de 13.098).
Demn de menționat este și faptul că, tot în 2021, în cadrul Festivalului Internațional de
Creație ,,Vrancea Literară”, scriitorul Doru Ciucescu a fost distins cu Premiul Special al
Juriului pentru cartea ,,Survolul Pământului, cu escale în exotismul Oceanului Pacific * Filipine,
Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Vanuatu, Fiji, Tonga, Noua Zeelandă, Polinezia Franceză” (Ed. ,,Rovimed”, Bacău, 2020).
Sub forma unui remember apare și rubrica ,,Să ne aducem aminte…” (închinată în acest număr regretaților scriitori, publiciști și poeți: Ion Cozmei, Doru Kalmuski și Gheorghe Drăgan), iar prezentarea, pe scurt, a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacău continuă cu Daniel Ștefan Pocovnicu, Cristina Ștefan, Ștefan Munteanu, Viorel Savin, Gheorghe Iorga, Dan Sandu, Dorina Stoica, Victor Mitocaru, Marin Moscu, Doru Ciucescu și Viorel Dinescu. Alte articole din cuprinsul revistei: ,,Suferințele zeiței Themis” (Mihai Buznea), ,,Luceafărul nopților înstelate” (Ioan-Vulcan Agniteanul), ,,Iarăși despre romanul politic” (Adrian Dinu Rachieru), ,,Horia Furtună – 70” (Livia Ciupercă), ,,Vrancea literară rediviva” (Cornel Galben), ,,De la un gând la altul – Conflict militar contra globalizare?” (Dumitru Brăneanu) etc.
Revista ,,Cadran cultural” (martie – aprilie, nr. 2), periodic al Ansamblului Folcloric ,,Busuiocul” din Bacău atrage atenția încă de la început, prin răspunsul dat unor ,,polemiști”, de către profesorul, istoricul și criticul literar Constantin Călin, unul pe măsura personalității și integrității sale personale și profesionale, cu ocazia acordării titlului de ,,Cetățean de Onoare al municipiului Bacău”, o distincție binemeritată, care recunoaște valoarea celui mai avizat exeget al operei bacoviene. Nu doresc să răpesc plăcerea celor care vor citi articolul, așa că mă limitez doar la un minunat sfat pe care îl dă în final, Constantin Călin, celor care, prin orice mijloace vor cu tot dinadinsul să se bage-n seamă: „Copii ai durerii, fiți individualități,nu turmă. Gîndiți cu capul vostru, înainte de a face aprecieri despre oameni și evenimente, nu cu al unor așa-ziși «experți» și «analiști», difuzori de spaime zilnice. Evitați ridicolul de a le prelua clișeele. Îndoiți-vă de tot ce e unilateral și tendențios. Reprimați-vă limbajul de rigole. Nu expectorați invective, deoarece vă murdăriți voi înșivă. Cîndva, s-ar putea să aveți grețuri de conștiință. Folosiți-vă altfel policarul decît o faceți acum: puneți mîna pe-o carte, mîngîiați cu el luciul cotorului, deschideți-o, citiți-o (dacă mai puteți), ca să vi se risipească fumurile suficienței”. (,,Cică niște polemiști…” – Constantin Călin)
Alte titluri din sumarul revistei: ,,George Popa despre timpul poetico-filosofic eminescian” (Ștefan Munteanu), ,,Cântec de prieten” (Dan Sandu), ,,Ion Creangă la stațiunea Slănic-Moldova” (Pamfil Bilțiu) etc. Așa cum ne-a obișnuit, scriitorul și memorialistul Cornel Galben, redactorul-șef al revistei, ne prezintă galeria personalităților culturale băcăuane, acest număr fiind dedicat celor născute în lunile martie-aprilie: prozatoarea și traducătoarea Gabriela Adameșteanu, plasticiana Letiția Oprișan și poeta Dorina Stoica.
Și iată, acum, la final, o veste cutremurătoare, la care nu mă așteptam nici pe departe! Cuvintele nu pot cuprinde durerea pierderii unui excepțional om de presă, om de omenie, Nicoleta Bichescu. În decembrie ar fi împlinit 53 de ani…
Mi-a fost redactor-șef la ,,Ziarul de Bacău”, pe care l-a fondat alături de alți oameni inimoși și pasionați… Dar nu pot mai mult să spun acum. Cuvintele se opresc deocamdată aici, pentru că nu mi le mai găsesc… Mai departe rămân amintirile, nepieritoarele amintiri, alături de imaginea ei, ce nu se va șterge nicicând…
Dumnezeu să te ierte și să te odihnească-n pace și-n lumină, dragă Nicoleta!
Romulus-Dan BUSNEA