23 septembrie 2024
Prima PaginăCondamnati la foame: Ajutor social, numai cu dosar beton

Condamnati la foame: Ajutor social, numai cu dosar beton

O familie cu cinci copii, din Bacau, moare de foame. Primaria nu le mai acorda ajutor social din cauza unei banale adeverinte. Cei doi parinti sunt bolnavi si nu pot munci. In fiecare luna au trait din alocatia copiilor, bruma de ajutor social si ce mai castiga barbatul cu ziua. Acum, fara ajutorul de la primarie, nu stiu ce le vor pune copiilor in farfurie.

Speranta Feraru si Florin Visan stau de multi ani impreuna si au cinci copii. Cel mai mare are 14 ani, iar cel mic, abia 3 luni. Cu totii locuiesc intr-o camera de pe strada 9 Mai. Viata lor este marcata de boli si saracie. Fiecare zi este o lupta a parintilor pentru hrana, pentru a duce copiii la medic sau la scoala. Alocatia celor mici si ajutorul social au fost singurul lor venit sigur. Pana in aceasta luna, cand au pierdut ajutorul de la Primaria Bacau. „Mi-au zis sa refac dosarul si sa-l trec si pe concubin, tatal copiilor, ne-a declarat Speranta Feraru. M-au trimis dupa tot felul de documente. Asa am umblat, cu copilul mic, de 3 luni, in brate, pe frig, pe ploaie. Am si platit pentru adeverinte. Mai bine luam lapte la copil, ca am scos degeaba documentele: mi-au respins dosarul”.



Munceste, dar fara acte

Femeia spune ca i s-a cerut sa refaca dosarul pentru ajutorul acordat prin Legea 416, a venitului minim garantat. Pentru tatal copiilor, primaria i-a cerut dovada ca este in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, ca a solicitat un loc de munca si i s-a oferit sau nu. „De unde sa aduc adeverinta? Barbatul meu este bolnav de tuberculoza. Abia sta pe picioare. Cine ii da lui un loc de munca? Am fost la Fortele de Munca, dar nu mi-au dat adeverinta.” Florin Visan are doar trei clase, nu a avut niciodata loc de munca si nici nu a sperat la unul. Prin urmare, nu s-a inscris in evidentele AJOFM. „Eu muncesc, dar pe unde gasesc. Ma scol de la 5 si pornesc prin piata, pe unde gasesc ceva de lucru. Trebuie sa fac rost de lapte pentru copil, de orez, de paine.”

„Ce le dau sa manance?”

Speranta Feraru incearca sa-l potoleasca pe mezin si il pune la san. Copilul plange disperat. „Nu am lapte. Ii e foame. E si bolnav. Trebuie sa-l duc la Iasi. Si eu trebuie sa merg acolo la control, fiindca am fost operata de cancer la san. Cu ce sa merg? Mai am doi copii bolnavi. Nici nu avem din ce trai. Ce le dau sa manance? Vine frigul si nici ajutorul pentru lemne nu l-am primit.”

Barbatul trebuie sa se angajeze

Cazul familiei Feraru este in evidenta Serviciului Public de Asistenta Sociala Bacau (SPAS) inca din anul 2002. Toata lumea le cunoaste povestea, dar legea trebuie respectata. Potrivit acesteia, barbatul trebuia sa revina la SPAS cu adeverinta de la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Bacau. „Pentru ca si tatal sa fie cuprins in dosarul de ajutor social, am solicitat ca aceasta sa prezinte o adeverinta de la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Bacau prin care sa se ateste ca este in cautarea unui loc de munca si ca nu poate fi deocamdata angajat. In acest caz, l-am fi pus la munca in folosul comunitatii si am fi dat drumul dosarului. Dar, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca a identificat pentru el o slujba si trebuie sa mearga sa se angajeze. Noi nu avem cum sa-i ajutam altfel”, a declarat Daniela Pozinarea, directorul SPAS Bacau.
Daca barbatul nu obtine un loc de munca, toti membrii familiei vor trebui sa traiasca din alocatia de 200 de lei pe care o iau acum pentru cel mai nou membru al familiei. (Andreea Gavrila)



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img