Șeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu, l-a vizitat, în Bacău, pe veteranul de război Constantin Zavati. Vizita s-a înscris în programul campaniei „Recunoștință veteranilor de război” aplicată în toată țara, iar veteranului băcăuan i-au fost oferite placheta SMAp și Drapelul Național, dar și un pachet cadou.
Alături de șeful SMAp s-au aflat și gr. flt. aer. (rtr) dr. Vasile Florea – președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război și Dănuț Voicu – președintele Filialei județene a Asociației Naționale Cultul Eroilor, care i-au oferit veteranului diplome de recunoștință.
„A fost o savuroasă lecție de istorie, în primul rând pe subiectul pregătirii miliare din acel timp – a declarat generalul Daniel Petrescu, citat de pagina de Facebook „Armata României”. Mi-a făcut plăcere să ascult povestea unui absolvent al școlii de artilerie germane, el însuși devenind instructor pentru artileriști germani și români. În Bacău, generații întregi l-au cunoscut pe Constantin Zavati după statutul său de profesor de chimie, puțini fiind aceia care să-i cunoască biografia sa din prima parte a vieții, aceea a eminentului ofițer de artilerie Constantin Zavati și veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial.”
Veteranul de război, profesorul, memorialistul și traducătorul tehnic băcăuan Constantin Zavati va ajunge, la început de iulie, la venerabila vârstă de 99 de ani. A fost, inițial, militar de carieră școlit la Cernăuți, dar și în Germania, unde la văzut și pe Adolf Hitler, dar de unde a ajuns și pe front în cel de Al Doilea Război Mondial, întâi alături de trupele germane, apoi de cele române. Ulterior conflagrației, în ciuda a destule piedici care i s-au pus în cale, a ajuns un cunoscut profesor de chimie în Bacău și inspector școlar. Este cunoscut în galeria memorialiștilor băcăuani prin opt cărți publicate în ultimii ani. La 92 de ani a primit, pentru cartea de debut, premiul Ligii Scriitorilor din România.