24 decembrie 2024

Două prezentări de carte prilejuite de Ziua Internațională a Romilor

Sărbătorile trec, viața merge înainte cu bune și rele, tristețe dar și bucurii. Amintirile faptelor importante nu trebuie să se piardă. Este datoria scriitorului ca poveștile să prindă tâlc, a poetului ca versurile să stârnească emoție și, așezate pe portativ, să devină șlagăre.

La întâlnirea de vineri organizată de „Asociația Europeană a Romilor Pentru Progres și Promovare Interculturală”, la sediul din Bulevardul Unirii nr. 100, au luat cuvântul mulți invitați. Printre ei, doi autori de carte care au abordat în scrierile lor specificul și modul de viață al minorității romani: Volumul „Storytelling – Metoda Povestitoru”, autori Sinică Vrânceanu și Radu Bogdan Ghelu, Editura „Panta Rhei” 2021, și volumul „Ești ceea ce iubești”, Povestiri de famile, autor Lenuța Neacșu, Editura Babel, Bacău, 2020.



Radu Bogdan Ghelu, actor: „Am vrut să onorez cu mare bucurie această relație pe care o am de mult timp, cu cei reprezentați de Doru Tănase, cu cei din Asociația Europeană a Romilor, mai ales pentru faptul că înafară de muzică poți găsi aici și altceva, și anume povestea. Povestea în care încercăm niște trepte civilaționale pentru cei care vor și altceva. Vor să-și deschidă sufletul pe zona de teatru, pe zona de film, dans, arte plastice, animație, sau de ce nu, pe orice zonă care se inventează acum, zona artelor vizuale IT. Tema abordată în carte este Metoda Povestitorul. Este o metodă a storytelling-ului. Mersul nostru cu Trupa în căruță, acel circuit itinerant cu echipa de teatru timp de 10 ani, prin toate localitățile Moldovei, a fost o frumoasă exeriență. Căruța se transforma într-o scenă sub ochii spectatorului, aducând bucurie în zonele defavorizate, în zonele marginalizate unde omul adus la condiția de sărăcie, se bucura să aplaude. De an centenar, împreună cu Consiliul Județean am avut câteva proiecte prin care am mers în comunitățile de romi pentru a le ajuta. Am împărțit cărți din care domnii profesori învățau cum să pună în scenă un spectacol. Să incurajeze tinerii talentați de a continua să-și dzvolte aptitudinile. Avem un parteneriat public – privat cu asociația, care sperăm că va continua și anul acesta.”

Lenuța Neacșu, bibliotecar: „Ieri am sărbătorit și la Biblioteca Județeană Costache Sturdza Ziua internațională a Romilor. Am fost îmbrăcată la fel, în costumul tradițional. În timp ce mă pregăteam de eveniment, o fetiță a venit și m-a întrebat, da’ știți să dați în cărți? Și i-am zis, iubita nuu! Eu le citesc și am grijă de ele zi de zi la bibliotecă, și pot să îți sugerez și ție câteva titluri. Nici nu mă înec ca țiganul la mal, am luat lecții de înot și m-am pus la punct și cu alte chestii. Să știți că a trebuit să mă gândec mai bine, ca bibliotecară, de ce a trebut să mai scriu eu 4 cărți? M-au întrebat în glumă colegele mele, ție nu-ți ajunge? Ai pus zeci de mii de cărți în rafturi, acum o pui și pe a ta? Bibloteca deține peste jumătate de milion de cărți. Din păcate nu am găsit nici o carte care să reprezinte o încurajare, o mână întinsă pentru tinerii de etnie romă. Am coordonat proiecte la nivel național și internațional cu copiii de etnie romă, Școală după școală, Excelența sa lectura derulat la bibliotecă, și am înțeles pe plan sufletesc, durerea acestor copii cărora le era teamă să spună că sunt de etnie romă. Degetul acela mereu întins ca un stigmat, țiganule! Știu câte probleme mi-a adus această catalogare în perioada facultății. Cartea mea a este un omagiu adus etniei romilor și a tinerilor în mod special.” Aceste două cărți înteresante pot fi găsite și la bibliotecă. Lectură plăcută!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img