Multă lume are impresia că războiul din Ucraina este doar între ruși și ucraineni. Sau că vina pentru declanșarea ostilităților o poartă exclusiv unii sau alții. Ceea ce nu se vede la suprafață și nici nu se spune cu voce tare este că asistăm la o primă confruntare pe continentul nostru între două ordini mondiale diferite. Și nu mă refer la acele ordini mondiale oculte despre care se vorbește în conspirații; pur și simplu la două sisteme socio-economice diferite.
Există un economist rus care a ajuns oarecum sub lumina reflectoarelor în această perioadă, care se ocupă de zeci de ani cu studiul tranziției între sisteme. Între altele, este creditat cu ideea Rusiei de a cere ruble pentru plata gazelor. În fine, Serghei Glazyev spune, într-un interviu acordat în urmă cu câteva zile unei publicații rusești online că, în prezent, experimentăm o schimbare simultană a structurilor tehnologice și economice mondiale, în timp ce baza tehnologică a economiei se schimbă, există o tranziție către tehnologii fundamental noi, iar sistemul de management se schimbă și el. Structurile economice mondiale se schimbă o dată la 100 de ani, iar schimbarea lor este însoțită de războaie mondiale și revoluții sociale.
„Structurile ierarhice verticale caracteristice economiei mondiale imperiale s-au dovedit a fi prea rigide pentru a asigura procese continue de inovare și și-au pierdut eficiența în asigurarea creșterii economiei mondiale. La periferia ei s-a format o nouă ordine economică mondială, care se bazează pe modele flexibile de management, o organizare în rețea a producției, în care statul funcționează ca un integrator, unind interesele diferitelor grupuri sociale în jurul atingerii unui singur obiectiv – creșterea bunăstării publicului”, spune el.
Conflictul din Ucraina ar fi doar o consecință a schimbărilor de polaritate în economia mondială; vechea ordine nedorind să-și cedeze locul.
„Baza cooperării economice globale este investiția comună pentru a îmbunătăți bunăstarea popoarelor. Liberalizarea comerțului încetează să mai fie un fel de prioritate, prioritățile naționale sunt respectate, fiecare stat construiește un astfel de sistem de protejare a pieței interne și a spațiului economic pe care îl consideră necesar. Adică epoca globalizării liberale s-a încheiat. În fața ochilor noștri se formează o nouă structură economică mondială – una integrată, în care unele state și bănci private își pierd monopolul privat în chestiunea banilor, a utilizării forței militare etc. Era globalizării liberale s-a încheiat”, spune Glazyev.
În 2015 el a scris o carte – „Ultimul război mondial”. Conform ideilor sale, omenirea se va confruntă cu spectrul unui ultim război mondial cu trei posibile scenarii: cel prin care monopolul puterii mondiale a SUA este eliminat iar noua ordine economică mondială asigură ritmuri ridicate de dezvoltare economică, în timp ce lumea occidentală se prăbușește, un scenariu prin care intreagă lume este supusă sub comanda unui Guvern Mondial, cu o ideologie supraumană, în genul nazismului și, în fine, al treilea scenariu este catastrofal și înseamnă distrugerea umanității.