Este foarte interesant că foarte mulți români nu mușcă propaganda susținută de mass-media. Găsesc peste tot referințe la informațiile din „cealaltă parte” a zidului, la comentarii, la imagini, la informații. Bariera lingvistică a fost depășită cu ajutorul instrumentelor de traducere automată.
Grație acestui flux de informații, propaganda reușește mai greu să pătrundă iar asta este un atu în raporturile politice ale momentului. Faptul că un procent destul de important din cetățeni nu aprobă atitudinea oficialilor, că nu înghit ceea ce li se livrează la TV (cei doi ani de manipulare corona să trăiască!) face destul de greu pentru Executiv să implice și mai mult țara în conflictul din Ucraina. Bine, la asta contribuie și starea deplorabilă a forțelor noastre armate.
Dacă acum o luna întâlneam poziții destul de agresive ale rușilor față de România (în genul „ar trebui trasă o rachetă în România și Polonia ca să li se dea un avertisment”), acum atitudinea este mai calmă, cel mult se face mișto de dotarea flotei românești care aleargă după minele ucrainene.
Cu toate acestea, situația economică se înrăutățește iar conducerea politică pare încremenită în proiect. Decalajul dintre România reală și cea a guvernanților crește de la o zi la altă. Dar nimănui nu-i pasă.
Partidele politice par să aiba alte priorități pe agendă în vreme ce pe piața mondiala prețurile cresc. Occidentul a reușit să-și tragă un glonte în rotula cu sancțiunile contra Rusiei, sancțiuni care afecteaza mai mult SUA și UE decât pe ruși. Prețul îngrăsămintelor a ajuns la maximul istoric, nichelul, oțelul și alte materii prime înregistreaza prețuri extreme, ca să nu mai vorbim de gaz și benzină. Agricultura, construcțiile de mașini, industria chimică, transporturile sunt primele afectate, dar principala prioritate a autorităților este să asculte discursul lui Zelensky.
De economie nu se mai ocupă nimeni. Se vede că lumea are încă bani, chiar dacă trăim de ani de zile pe datorie. Guvernul aruncă fonduri în dreapta și în stânga, de la cadrele medicale care încă își încasează sporurile de covid, la refugiații ucraineni, cărora li se plătește cazarea în hoteluri și pensiuni.
Practic, nimeni nu a învățat nimic din experiență țării vecine…