24 decembrie 2024

Prin piețele Bacăului: Nu mai există un mercurial

Pentru o bună aducere aminte, mercurialul presupunea stabilirea unui preț fix pentru toate produsele alimentare vândute în piețe, nu numai de  către producătorii indviduali ci și a celor provenite de la CAP-uri sau Gostaturi. Mai pe înțeles, comunitățile unde țăranii s-au asociat „de bună voie” în cooperative agricole, cedând terenul propriu în folosul comunități, și Gospodăriile agricole, „Semeteurile” care se ocupau de mecanizarea agriculturii, fermele zootehnice, toate gestionate de stat.

Să revenim la zi, luând la fotografiat ce zarzavaturi se mai vând, și la ce prețuri, prin piețele bacăului. Nu există motiv de panică, chiar dacă Piața Mioriței nu mai există. A fost privatizată. Bravo lor celor care au făcut acest lucru. Nu le fac reclamă.



Dacă vrei ceva proaspăt, zarzavat, lapte, vin, murături, miere de albine și încă multe altele, faci câțiva pași până pe trotuarul alăturat. De la un leu cinzeci – doi, se negociază legătura de mărar, ceapă, pătrunjel proaspăt, în funcție și de cât vrei să cumperi. Cine vinde acolo, cu tot respectul pentru munca lor, oamenii ăia abia își scot banii pentru munca pe care o fac. Să-i mai lase polițiștii comunitari în pace că nu fac evaziune fiscală, dacă un dependent de tutun vrea să se intoxice.

La Piața Centrală umblă acul barometrului. Acolo este punctul de referință. Dar oricât ar vrea un producător să ridice prețul, tot puterea de cumpărare a cetățeanlui reglementează treburile. Pe tarabe sunt multe grămezi de usturoi. Clientul strâmbă  din nas când vede prețul. Producătorul ce să mai facă dacă oferta este mare și cererea mică? Are rezervă pentru producția viitoare.

Îl aruncă? Nu se îndură. Îl dă mai ieftin! Un sac de sămânță de cartofi, la 25 de lei kg, se vinde cu 50 de lei. Doi saci sunt suficienți pentru o familie normală, care are o bucată de pământ, să-și asigure necesarul pentru o iarnă. Nu mai trebuie reinventată sapa pentru necesarul propriu. La nivel de găină și ceva prin coteț, românul tot se descurcă. Important este să nu fie crescute pe balcon. Prețul crescut al carburantului afectează în primul rând fermierii, agricultorii meseriași care știu cu ce se mănâncă și se face agricultura.

Aia sustenabilă despre care tot se vorbește, și pe care o s-o înțelegem când ne va tăia un gol pe la lingurică. Pentru gospodinele care vor să se bucure de  beneficiile acestui sezon deja verde, și vor să aibă grijă de ten, dar și pentru cei care țin post, imaginile surprinse prin piețe vorbesc de la sine. Sunt ieftine verdețurile.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img