18 octombrie 2024
ActualitateAbateri de la normele de sănătate și securitate în muncă, soldate și...

Abateri de la normele de sănătate și securitate în muncă, soldate și cu accidente

Șirul accidentelor de muncă a continuat și în luna februarie, într-un ritm destul de îngrijorător. Astfel, luna trecută 15 agenți economici i-au comunicat Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău asemenea nefericite evenimente.

Din cele 15 accidente petrecute în timpul lucrului sau în momentul deplasării înspre ori dinspre serviciu, unul s-a soldat, din păcate, cu decesul victimei. Celelalte 14 au avut drept consecință incapacitatea temporară de muncă a lucrătorilor implicați. Cea mai mare parte din aceste cazuri nu s-ar fi întâmplat, dacă atât victimele cât și angajatorii lor ar fi respectat întocmai normele de sănătate și securitate în muncă (SSM). Controalele întreprinse de către ITM la un număr de 88 agenți economici, printre care se află și cei la care s-au înregistrat accidentele, au scos la iveală faptul că în unitatea lor sunt abateri mai mult sau mai puțin grave de la normele amintite.



Concret, unii angajatori luați în vizor nu au realizat măsurile stabilite de către inspectorii SSM la controlul anterior efectuat de către ei sau nu i-au instruit corespunzător pe salariații lor, cu normele de sănătate și securitate în muncă. Alții nu s-au preocupat ca angajații lor să beneficieze de controlul medical periodic, nu au întocmit planul de prevenire și protecție împotriva accidentelor de muncă și a bolilor profesionale sau nu le-au asigurat salariaților echipamentul corespunzător de lucru. Față de aceste nereguli, inspectorii SSM au dispus amendarea a 7 agenți economici. Valoarea totală a amenzilor aplicate se ridică la 51.000 lei.

În plus, inspectorii SSM au dat și 171 avertismente, unii angajatori primind două sau chiar trei astfel de sancțiuni.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img