24 decembrie 2024

Mai mergem la pescuit?

Iar n-a fost să fie nici iarna asta. Doar o singură lună a venit cu temperaturi mai mici în termometre, și copci doar de cârpeală făcute cu teamă, de câțiva pescarii amatori de dat la mormâșcă, cu 2-3 larve roșii de libelulă, înfipte în vârf .

Nu că anul trecut ar fi fost mai bun, să crape de ger ouăle zburătoarelor care ne bântuie parcurile. Păcat că ghiața subțire, instabilă, a fost un real pericol pentru copiii ieșiți nesupravegheați la joacă. Cum să suțină o iarnă așa de blândă, binecuvântată pentru buzunare la consumul trecut pe factură, un pescar care cântărește 100 de kg cu tot cu echipament? Cu tot ce se întâmplă acum în jur, mai că nu ne mai arde de pescuit. Vorbim totuși de o pasiune. Se zice că atunci când țara arde, baba se piaptănă. Cred că era vorba de un gest reflex. La pescari, gestul reflex este să înțepe tot ce întinde struna.
Vine căldura! Cu tot cu perioada de prohibiție. Profită de ea, să mai facă un ban, proprietarii de bălți private. Trebuie să-și scoată și ei investițiile făcute. E drept că peștele prins are ceva gust de stătut, dar dacă tot îl eliberezi, ce mai conteză. Senzația să pupi pe mustăți o „crăpcioaică” plinuță… e unică. De ce să insiști să-i cunoști trecutul? Când urmărești galeria capturilor de pe site-ul bălții, să nu fii gelos că au mai pupat-o și alții. Așa că tot apa curgătoare rămâne sfântă, pentru orice purtător de cârlig care se respectă și ține la a-și testa măiestria.



Ce avem voie și ce nu?

În această primăvară periada de prohibiție generală, pentru anul 2022, a fost stabilită pentru un interval de 60 de zile, începînd cu data de 9 aprilie până pe 7 iunie. Pentru pescuitul în apele de frontieră, mai dificil acum datorită conflictului armat de la frontieră, intervalul era de 45 de zile, între 24 aprilie – 7 iunie. Sunt și specii la care pescuitul a fost interzis și în alte alte intervale calendaristice, în funcție de perioada de depunere a icrelor. Prohibiția la știucă a fost stabilită pentru o perioadă de 43 de zile. A început pe 1 februarie și a expirat pe 15 martie. La șalău și biban perioada a început pe 20 martie și durează 72 de zile, până pe 7 iunie. La păstrăv a început pe 1 ianuarie și se termină primăvara pe 31 martie, dar continuă de la 1 octombrie până pe 31 martie 2023.
De specificat că indiferent de perioadele de prohibiție ale unor specii, în perioada de prohibiție generală de 60 de zile, care începe pe 9 aprilie, este interzis total pecuitul. De precizat că există și pești protejați, la care pescuitul este interzis prin lege tot anul, cum ar fi: ghiborțul de râu, șalăul vărgat, lostrița, mihalțul, lipanul, sturionul, și încă multe rarități endemice specifice zonelor unde își au habitatul.
Sprtivii care aleg să pescuiască pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, în funcție de perioada din an, să se informeze din timp, pentru că acolo sunt impuse și mai multe restricții.

Avem și excepții pentru pescuitul sportiv-recreativ. Luciile de apă privatizate – sunt suficiente – unde proprietarii pot decide regulamente și tarife de funcționare proprii, pe toată perioada anului. Nici momeala, nada, sculele de pescuit nu au scăpat de scumpiri. Nu poate exista însă nicio opreliște în calea unei frumoase capturi. Așa că… Fir întins! Ioan Bîșcă



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img