18 octombrie 2024
ActualitateCei mai mulţi bani pentru ajutoare de urgenţă, în judeţul Bacău

Cei mai mulţi bani pentru ajutoare de urgenţă, în judeţul Bacău

În ultima şedinţă, de săptămâna trecută, Guvernul României a aprobat o nouă tranşă de ajutoare de urgenţă, la acestea, judeţul Bacău situându-se pe primul loc în ceea ce priveşte suma totală acordată. La nivelul întregii ţări, suma totală alocată este de 1.573.150 lei şi va ajunge la 393 familii şi persoane singure. Din suma totală, 235.000 lei vor fi împărţiţi unui număr de 45 familii din judeţul Bacău.

După Bacău, pe locul doi ca sumă se află judeţul Neamţ unde 191.000 lei vor fi distribuiţi la un număr de 46 familii. Urmează judeţele Iaşi, cu 152.000 lei, pentru 40 familii, şi Dîmboviţa, cu 120.000 lei, pentru 42 beneficiari. La polul opus se situează Sibiul, de unde doar o familie va primi numai 2.500 lei, Braşovul-4.000 lei (1), Brăila-6.500 lei (2), Prahova-7.000 lei (1) şi Mureş-8.000 lei (2). Dintre cele 393 familii şi persoane singure beneficiare din întreaga ţară, 70 se află în situaţie de necesitate cauzată de un incendiu care le-a afectat atât locuinţa şi anexele gospodăreşti cât şi bunurile de folosinţă îndelungată, în urma acestei nenorociri confruntându-se cu dificultăţi grave socio-materiale şi de locuit. Unele au şi probleme deosebite de sănătate care le-au pus în imposibilitatea ca din veniturile proprii să-şi poată reconstrui sau repara locuinţa afectată de incendiu. Dintre aceste cazuri de incendiu se disting câteva care au distrus un număr mare de locuinţe, printre care se numără şi cele 14 apartamente (în care locuiau 19 familii) din municipiul Oneşti, str.Republicii, nr.64.



Pentru a depăşi situaţia disperată în care au ajuns, cele 19 familii din Oneşti vor primi, în total, 133.000 lei. Celelalte 26 familii din judeţul Bacău, care vor beneficia de ajutor de urgenţă (în total, 103.000 lei), se confruntă cu situaţii dificile determinate de starea de sănătate ori de alte cauze care pot conduce la apariţia sau sporirea riscului de excluziune socială. Concret, familiile respective au un membru care suferă de grave afecţiuni (cancer, leucemie, boli cardiace, degenerative, respiratorii sau genetice, transplanturi de organe etc.) ce necesită tratamente medicale de durată ori intervenţii chirurgicale scumpe şi achiziţionarea de proteze sau dispozitive medicale al căror cost nu este suportat în totalitate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Amintim că ajutoarele de urgenţă sunt prevăzute de Legea 416/2001, a venitului minim garantat, şi au ca scop sprijinirea celor aflaţi în situaţii de necesitate provocate de incendii, inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul excluziunii sociale. Pentru a solicita acest sprijin financiar, cei care se găsesc în una din situaţiile amintite se vor adresa Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bacău, str.I.S.Sturza,nr.63, telefon 0234510083.

La această instituție vor depune cererea, declarația pe propria răspundere, actele cu privire la componența familiei și veniturile pe care ea le realizează, precum și documentele care dovedesc starea de necesitate în care se află. După înregistrarea dosarului, AJPIS Bacău va efectua o anchetă socială la domiciliul solicitantului pentru a stabili dacă acesta este îndreptățit să primească un ajutor de urgență.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img