18 octombrie 2024
ActualitateBenzinării amendate pentru încălcarea legislației muncii

Benzinării amendate pentru încălcarea legislației muncii

Bilanțul campaniei naționale de verificare a benzinăriilor, desfășurată și în județul nostru de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău în perioada 10-16 martie 2022, nu arată prea bine, peste o treime dintre angajatorii supuși controlului fiind amendați.

După cum am menționat într-un articol anterior, obiectivul campaniei declanșată de Inspecția Muncii l-a constituit verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecției sănătății lucrătorilor și legislația privind relațiile de muncă, în stațiile de distribuire a carburanților auto (benzinării). Au fost vizate toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii și mari, cu capital de stat, privat sau mixt) care desfășoară activități de distribuție a carburanților pentru autovehicule, cod CAEN 4730. Din județul Bacău au fost luate în vizor 26 societăți comerciale care dețin stații de distribuție a carburanților.



Dintre acești angajatori, 9 au fost amendați pentru încălcarea legislației muncii și, în plus, atât ei cât și alții au primit avertismente. Numărul acestora se ridică la 64. Cum era de așteptat, din cadrul legislației menționate, inspectorii ITM și-au concentrat atenția, în primul rând, pe modul în care se respectă normele de sănătate și securitate în muncă (SSM) în benzinăriile verificate. În urma controlului, au găsit 70 de neconformități cu normele amintite mai sus. Principalele nereguli sancționate se referă la instruirea necorespunzătoare ori incompletă a angajaților, cu normele SSM, și la neasigurarea echipamentului de lucru, care să nu fie periculos pentru salariați (de exemplu, s-au găsit rasteluri metalice pentru butelii, fără împământare), și a celui de protecție.

În consecință, inspectorii SSM au aplicat 7 amenzi în valoare totală de 57.000 lei și 58 avertismente. Dar au fost depistate abateri și de la actele normative privind relațiile de muncă. Astfel, unii angajatori nu le acordau sporul de noapte cuvenit salariaților care lucrează între orele 22.00 și 6.00, iar alții nu țineau, la punctul de lucru, evidența orelor efectuate de către angajați, cu precizarea momentului sosirii și plecării din unitate, sau nu respectau reglementările referitoare la repausul săptămânal. Față de aceste deficiențe, inspectorii ITM au decis aplicarea a 2 amenzi în valoare de 3.000 lei și a 6 avertismente.
aru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img