27 decembrie 2024

· evenimentul are loc de Ziua Internațională a Poeziei

Se redeschide laboratorul DADA la Biblioteca Rosetti

La Biblioteca „Radu Rosetti” din Onești, chiar de Ziua Internațională a Poeziei, pe 21 martie, de la ora 10,00, se redeschide „Laboratorul Dada”.

„Poetul Tristan Tzara, originar din Moinești – spun organizatorii -, ne-a lăsat o rețetă despre cum să facem poeme dadaiste. Noi păstrăm cu grijă rețeta și, în fiecare an, de Ziua Internațională a Poeziei, o scoatem la lumină. Anul acesta vom construi poeme după rețeta lui Tristan Tzara, alături de elevii clasei a IV-a (învățătoare Irina Andronache), de la Școala Gimnazială «Ghiță Mocanu»”.



Prin acest proiect se dorește și promovarea scriitorilor născuți în județul Bacău.
Organizatorii atrag atenția că Ziua Internațională a Poeziei urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, precum și editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor. Declarată de UNESCO în anul 1999, pe 21 martie, Ziua Internațională a Poeziei este o recunoaștere că oamenii de litere și de cultură din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Dadaismul este un curent literar artistic și nonconformist care inițial a apărut în Elveția, ca o reacție a artiștilor față de ororile Primului Război Mondial. Ei au încercat să îi răspundă absurdului, prin absurd. „Ne-am gândit – au precizat organizatorii evenimentului de la Biblioteca Rosetti – că este o modalitate creativă de a-i apropia pe copii de poezie, dar și pentru a le da frâu liber imaginației. E atât de simplu să creezi, când te lași purtat de val. Vrem să îi încurajăm pe copii să creadă în ei și în ceea ce construiesc”.

Și iată ce sfaturi le dau copiilor:

”Luați un ziar.
Luați o pereche de foarfeci.
Alegeți din ziar un articol care să aibă lungimea pe care vreți să o dați poeziei voastre.
Decupați articolul.
Tăiați cu grijă toate cuvintele care formează articolul și puneți toate aceste articole într-un săculeț.
Agitați-l încetișor.
Scoateți cuvintele unul după altul, dispunându-le în ordinea în care le veți extrage.
Copiați-le cuviincios. Poezia vă va semăna.
Și iată-vă un scriitor infinit de original și înzestrat, cu o sensibilitate încântătoare, deși poate neînțeleasă de oamenii vulgari.”

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img