27 noiembrie 2024

Festival P.I. Ceaikovski

Joi, 10 martie 2022, la Sala Ateneu ne vom delecta cu lucrări ale compozitorului P.I. Ceaikovski. Născut în 7 mai 1840 la Votkinsk, Ceaikovski a studiat la Conservatorul din Moscova. Compozitor eclectic, scrie în aproape toate genurile muzicale. Uverturi, poeme precum Romeo și Julieta, Francesca da Rimini, operele lirice Evgheni Oneghin, Dama de pică, concertele, cele 6 Simfonii și Manfred, aduc creația ceaikovskiană în categoria post romantică de top a muzicii. Ceaikovski este și creatorul baletului simfonic: Lacul lebedelor, Frumoasa din pădurea adormită și Spărgătorul de nuci fiind lucrări de mare inspirație melodică. Se raliază Grupului celor Cinci și are preocupări de critic muzical. Admiratoarea sa, Nadejda von Meck, cu care are o îndelungată corespondență, va fi nu numai prietena ci și protectoarea sa. Compozitorul se stinge din viață în 18 noiembrie 1893.

Dirijorul simfonicului, George Hariton a ales pentru deschiderea programului Introducere și Vals din actul II al operei Evgheni Oneghin, opus compus în anul 1878.



Variațiunile Rococo pentru violoncel și orchestră op.33 sunt tributul adus de compozitor stilului galant al secolului al XVIII-lea. Prima audiție a avut loc la Moscova în 18 noiembrie 1877 în interpretarea violoncelistului Fitzenhangen, sub bagheta lui Nikolai Rubinstein.

Noi îl vom asculta în interpretarea lui Filip Papa. Solist concertist al Filarmonicii Moldova Iași și profesor asociat al Universității de Vest din Timișoara. În cei peste 35 de ani de activitate artistică Filip Papa a cântat în săli celebre precum: Cortot la Paris, Diligentia în Haga, Konzerthaus Berlin, Concertgebouw în Amsterdam, Kaisersaal în Frankfurt, Wigmore Hall în Londra, Beethoven Haus în Bonn, Ateneul Român și Sala Radio la București și a participat la festivaluri de prestigiu: Printemps des Arts la Monte Carlo, Orlando în Olanda, Luberon în Franța, Bensheim în Germania, Gstaad în Elveția, RadiRo și Festivalul Enescu de la București.

Unul din muzicienii români de elită, Filip Papa este recunoscut internațional mai ales în postura sa de violoncelist al cvartetului de coarde de stat Ad Libitum al Filarmonicii Moldova din Iași. Premiile certifică calitatea acestui ansamblu cameral: Marele Premiu, premiul juriului presei internaționale și premiul Mecenat Musical la Concursul de la Evian din 1997 – Franța, Premiul 1 la Concursul Max Reger de la Sonderhausen – Germania. Discografia cvartetului Ad Libitum la: Naxos, Vielenhaut Records, Electrecord și Quartz Media Production este apreciată la superlativ în presa de specialitate.

Programul serii se încheie cu Simfonia a III-a în Re Major, op.29. Lucrarea –structurată în 5 secțiuni – se cântă la Moscova sub bagheta aceluiași Rubinstein în 1875.

Solo fagot, șef partidă, în Orchestra Simfonică a Filarmonicii Moldova Iași și cadru didactic asociat al Universității de Arte G. Enescu Iași, doctor în muzică din anul 2018, George Hariton, membru al Cvartetului de fagoturi Fagotissimo, se remarcă ca solist, în concerte camerale, susținând nenumărate recitaluri și concerte solo în țară și în străinătate. În anul 1991 a înființat Trio Arsis și din 1996 este membru al Asociației Internaționale a fagotiștilor Fou de Basson, cu care organizează patru ediții în România. Din anul 2007 studiază arta dirijatului, studiind în particular cu maestrul Ovidiu Bălan. A fost admis ca masterand al Facultății de Dirijat Orchestră din cadrul Universității Naționale de Muzică Ciprian Porumbescu din București la clasa maestrului Dumitru Goia, unde absolvă în 2012. George Hariton a dirijat cu mare succes orchestrele din Iași, Bacau, Vidin (Bulgaria), Târgu Mureș, Botoșani, Arad, Pitești, Orchestra Conservatorului din București, Ansamblul de suflători al Filarmonicii Moldova și Orchestra Camerata Anima.

Ozana Kalmuski Zarea



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014