18 octombrie 2024
ActualitateA venit prima serie de bilete la tratament balnear

A venit prima serie de bilete la tratament balnear

La începutul acestei săptămâni, cu doar două zile înainte de data plecării în stațiune, Casa Județeană de Pensii a primit prima serie de bilete la tratament balnear subvenționat, destinate pensionarilor și asiguraților. Cum era de așteptat, pentru început numărul locurilor rezervate este mai mic și acestea sunt doar în stațiunile unde baza de tratament aparține Casei Naționale de Pensii Publice. Astfel, județului nostru i-au fost distribuite 75 bilete în stațiunile 1 Mai, Amara, Covasna, Lacu Sărat, Moneasa, Nicolina, Olănești, Pucioasa și Sarata Monteoru.

Cei care doresc să meargă la tratament balnear într-o stațiune mai au la dispoziție ziua de astăzi, 9 martie, pentru a-și cumpăra biletul și să și plece la drum. Pentru că sejurul începe astăzi, 9 martie, zi rezervată transportului spre stațiune. Cei interesați i se vor adresa Casei de Pensii unde vor prezenta recomandarea de la medicul de familie ori de la cel de specialitate, pentru tratamentul balnear pe care îl vor urma, și cartea de identitate. Persoanele cu dizabilități, pentru a beneficia de gratuitate, vor depune certficatul de încadrare în grad de handicap și ”Programul individual de reabilitare și integrare socială” (original și copie).



Acest act este eliberat de Comisia Județeană de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Adulte. Amintim că durata unui sejur este tot de 16 zile, cu un tratament balnear de 12 zile, ca și în anii anteriori. Cât privește criteriile de acordare, și acestea au rămas neschimbate, fiecare fiind notat cu un anumit număr de puncte. Pensionarii și asigurații care au cele mai mici venituri, au gradul I de invaliditate și nu au beneficiat în ultimii doi ani de un bilet vor obține cel mai mare punctaj, astfel că vor avea prioritate. De asemenea, și modul de calcul al contribuției individuale este același ca în anii trecuți.

Astfel, pensionarii vor contribui cu 50 la sută din cuantumul brut al drepturilor de pensie. Asigurații ale căror venituri salariale brute sunt mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu brut pe economie vor suporta 50 la sută din prețul biletului de tratament. Cei ale căror venituri salariale brute trec de câștigul salarial mediu brut pe țară vor plăti integral biletul. Șomerii vor contribui cu 50 la sută din indemnizația de șomaj, iar personalul didactic și didactic auxiliar, indiferent de venituri, va suporta 50 la sută din prețul biletului.

Tot neschimbat a rămas și faptul că maximum 15 la sută din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum și persoanelor care au fost victimele unui accident de muncă sau suferă de o boală profesională.

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img