18 octombrie 2024
ActualitateBani mai mulți pentru șomeri și angajatori

Bani mai mulți pentru șomeri și angajatori

Creșterea cu 5,1 la sută, respectiv de la 500 lei la 525,5 lei, a Indicatorului Social de Referință (ISR), de la 1 martie, va avea ca efect pozitiv majorarea și a mai multor drepturi acordate șomerilor, dar și angajatorilor.

Aceasta deoarece mai multe beneficii de șomaj, dar și altele de natură socială se stabilesc în funcție de cuantumul ISR-ului. Astfel, indemnizația de șomaj va crește de la 375 lei la 394 lei, la care, evident, se va adăuga procentul prevăzut de lege (între 3 și 10 la sută) din veniturile salariale.



Apoi, prima de inserție pentru absolvenții instituțiilor de învățământ și ai școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, va urca de la 1.500 lei la 1.576 lei. Acest sprijin financiar se acordă celor care, în termen de 60 zile de la absolvire, se înregistrează la agenția pentru ocuparea forței de muncă din raza de domiciliu și se angajează apoi cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Totodată, prima de inserție acordată angajatorilor, pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială, cu care s-au încheiat contracte de solidaritate, crește de la maximum 2.000 lei la 2.102 lei, iar subvenția plătită agenților economici pentru stimularea angajării elevilor și studenților pe perioada vacanțelor se mărește de la 250 lei la 262 lei.

Majorările se aplică de la 1 martie și persoanelor ale căror drepturi au fost stabilite anterior acestei date. Pentru cei care nu știu, mai precizăm că, după ce a rămas neschimbat mai bine de 10 ani, din 2022, potrivit Legii 225/2021, ISR-ul va fi majorat în fiecare an, în luna martie, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv comunicat de Institutul Național de Statistică.

Să mai notăm că în funcție de ISR se determină și ajutorul social, alocația de susținere familială, indemnizația pentru persoanele cu handicap, indemnizația minimă pentru creșterea copilului și cea de acomodare, precum și alte prestații sociale.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img