18 octombrie 2024
ActualitateAmenda mare pentru munca ”la negru” nu i-a descurajat

Amenda mare pentru munca ”la negru” nu i-a descurajat

Aproape 15 la sută dintre angajatorii verificați luna trecută în ceea ce privește respectarea legislației referitoare la relațiile de muncă au fost depistați cu nereguli și sancționați. Mai exact, în ianuarie au fost supuși controlului de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău 128 agenți economici la care lucrează 9.851 salariați. Dintre angajatorii luați în vizor, 18 au fost găsiți cu abateri de la legislația amintită și, ca atare, nu au scăpat de sancționare.

Așadar, inspectorii ITM au dispus ca 13 agenți economici să fie amendați, iar 5 să primească avertisment. Valoarea totală a amenzilor date se ridică la 128.000 lei. În această sumă, cum era de așteptat, ponderea o reprezintă amenzile dispuse pentru muncă ”la negru”, care însumează 90.000 lei. Astfel, la 5 dintre cei 13 angajatori amendați au fost identificate, în total, 5 persoane care lucrau fără forme legale.



Concret, 4 dintre ele nu aveau încheiat contract individual de muncă, iar în cazul uneia, deși ea semnase un asemenea act, angajatorul nu-l comunicase (înscrisese) în registrul general de evidență a salariaților, în format electronic (REVISAL). Pentru fiecare caz de muncă fără contract a fost aplicată câte o amendă de 20.000 lei, iar pentru netransmiterea acestui act în REVISAL, sancțiunea a fost de 10.000 lei. Ceilalți 8 agenți economici sancționați contravențional nu au respectat prevederile legale privind munca suplimentară și de noapte, repausul săptămânal și registrul general de evidență a salariaților.

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img