3 octombrie 2024
ActualitateCurățenia orașului – Next Level. Grădinarii orașului sunt revoltați

Curățenia orașului – Next Level. Grădinarii orașului sunt revoltați

Zilele trecute, Primăria Municipiului Bacău a anunțat în teritoriu prin intermediul Poliției Locale că dorește demararea unor acțiuni de desființare a unor construcții neautorizate de pe domeniul public. „Acțiunea urmărește gestionarea corespunzătoare a terenurilor din jurul blocurilor și a caselor, igienizarea și amenajarea spațiilor verzi, folosirea echitabilă și eficientă a domeniului public și degajarea acestuia de construcții tip: garduri, piloni, anexe, copertine și porți”, se arată într-un comunicat care a fost apreciat de către cetățenii orașului, dar nu chiar de toți. Dacă există unii care vor avea de „suferit” pentru că vor pierde anumite avantaje pe care și le-au creat de la sine putere, sunt și situații care ar trebui să fie mai atent analizate.

Un astfel de caz ne-a fost semnalat de locuitorii din Asociația de Proprietari Trandafirilor, prin președintele acesteia, Alexandru Adam. Așa că am mers la fața locului. Este vorba de blocul de peste drum de biserica Sf. Ion de pe str. Războieni. La o primă vedere nu pare nimic ieșit din comun. Și asta pentru că totul este bine pus la punct, ceea ce trebuie să fie normalitate.



Dacă ar fi fost bălării și mizerie, poate că ne-ar fi sărit în ochi. Tot spațiul din jurul blocului, și implicit al Asociației de Proprietari Trandafirilor, ne-a fost arătată de Alexandru Adam, care ne-a și povestit despre ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în zonă. Blocul este construit în 1959 iar primii locatari s-au bucurat de casă nouă un an mai târziu. Zona s-a tot dezvoltat, s-a construi, totul în detrimentul spațiului verde.

„Numai în ultimii ani s-au construit aici patru blocuri dar nu s-a creat nici măcar un centimetru pătrat de spațiu verde”, spune președintele de asociație timp în care ne prezintă grădinile din jurul blocului. Ghioceii deja și-au arătat gingăși și își așteaptă rândul zambilele și viorelele. Din banii proprietarilor și cu munca lor au fost plantați 250 de trandafiri, 36 de tei și 12 magnolii. Totul arată bine și este împrejmuit, chiar și cu gard viu, blocul fiind înconjurat de străzi cu trafic auto intens.

Numai că, în urmă cu câteva zile, asociația a primit înștiințare de la Primărie că se dorește dărâmarea gardului viu, ceea ce a adus mare supărare în rândul locatarilor. „Noi ne opunem categoric. Nu numai faptul că e munca noastră în exclusivitate… practic gardul este proprietatea noastră. Am și acte pe tot ce e aici. Dacă vor dispărea, noi vom fi atacți de poluare: noxe, praf, zgomot și trepidații”, a afirmat președintele de asociație Adam care a precizat că în aceste zile va depune un memoriu la Primărie, „cu semnăturile locatarilor din bloc, pentru a fi lăsați să conserve în condiții foarte bune ceea ce Primăria ar fi trebuir să facă și nu au făcut”.

În Asociația de Proprietari Trandafirilor majoritatea locatarilor sunt pensionari, 26 dintre ei având peste 70 de ani. În total sunt 106 locatari și 83 de proprietari. Ce decizie se va lua în acest caz, rămâne de văzut.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img