Asociația pentru Dezvoltare Activă organizează în perioada 15 – 28 februarie 2022 un schimb internațional de tineri cu participanți din România, Malta, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Turcia, Palestina, Spania, Ucraina, Lituania și Republica Moldova. Proiectul urmărește să contribuie la creșterea conștiinței europene a tinerilor și încrederii acestora în Uniunea Europeană, dar și la promovarea principiilor și valorilor europene atât în rândul tinerilor din UE, dar și în afara Uniunii. Totodată, proiectul dezvoltă competențele sociale, civice și interculturale ale participanților, dar și competențe de critical thinking (gândire critică), pentru ca tinerii să poată distinge informația adevărată de cea falsă și astfel, să se protejeze de dezinformările online și știrile false care au acaparat social media.
„Proiectul Feeling European vine ca răspuns la creșterea populismului în țările europene și a numărului de cazuri de dezinformare și fake news în spațiul puplic, care, pe fondul competențelor democratice limitate și cunoștințelor reduse cu privire la modul în care funcționează Uniunea Europeană și instituțiile sale, a dus la scăderea gradului de încredere a tinerilor în Uniunea Europeană. De asemenea, cetățenia europeană înseamnă mai mult decât să fii doar cetățean al unui stat membru în UE; ea vine la pachet cu o serie de valori și principii, dar mai ales înseamnă să îți asumi un rol activ în comunitatea din care faci parte. Pe de altă parte, Uniunea Europeană, prin programele sale, dezvoltă oportunități și finanțează inclusiv tineri din țări ce nu sunt membre UE, care vin să studieze în țări din Uniunea Europeană, însă care nu înțeleg pe deplin contextul programelor, cum funcționează UE și, de multe ori, nu înțeleg valorile și principiile europene. De aceea, promovarea valorilor și principiilor europene în rândul tinerilor din afara Uniunii reprezintă o prioritate pentru UE. Ne bucură faptul că după doi ani de pandemie, în care tinerii au avut acces limitat la oportunități de învățare și participare la nivel internațional, putem organiza acest proiect, iar cei 50 de participanți din cele 10 țări pot să învețe despre Uniunea Europeană, să experimenteze diversitatea culturală și să dezvolte motivația și competențe democratice necesare pentru a-și asuma rolul de cetățeni activi, implicați în comunitățile lor”, a declarat Victor Toma, Președinte al Asociației pentru Dezvoltare Activă Bacău.
Pe parcursul celor 12 zile de moblitate, tinerii participanți vor experimenta un număr mare de metode de educație nonformală, în special metode participative și care stimulează gândirea critică, învățarea interculturală, lucrul în echipă și incluziunea socială; se vor implica în sesiuni creative despre UE, vor identifica pericolele online și offline ce amenință UE, vor înțelege modul în care știrile false influențează deciziile politice, având ca studiu de caz, Brexit; vor identifica cauzele pentru care tinerii se implică sau nu în comunitate și vor dezbate viitorul UE și rolul pe care îl au tinerii în realizarea celor 11 Obiective Europene pentru Tineret. În plus, tinerii vor dezvolta pas cu pas 15 webinarii în cadrul cărora vor aborda într-un mod creativ informații despre UE. Aceștia vor planifica procesul de realizare a clipurilor video, vor dezvolta conceptele, vor decide asupra structurii și conținutului, vor scrie scenariile, vor filma și edita clipurile video și vor dezvolta strategia de diseminare a acestora.
Proiectul „Feeling European” este finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, care este programul Uniunii Europene în domeniile educație, formare profesională, tineret și sport pentru perioada 2021-2027; acesta oferă oportunități de mobilitate și cooperare pentru toți actorii implicați activ în domeniile menționate, fie ca persoane sau ca instituții/organizații.
Asociația pentru Dezvoltare Activă Bacău este una dintre cele mai active organizații în domeniul tineretului din România și a implementat implementat până în prezent numeroase proiecte locale, naționale și internaționale. În prezent, ADA coordonează programul European Youth Village, un program de organizare și dezvoltare comunitară pentru tinerii din mediul rural din România; implementează proiectul SPAȚIAL, un proiect județean ce urmărește să abordeze strategic problemele, nevoile și interesele tinerilor băcăuani privind spațiile de participare și oportunitățile de petrecere a timpului liber; și tocmai a lansat Raportul „Egalitatea de șanse în educație de la 5 dimineața și între două microbuze”, în cadrul căruia a identificat provocările și prioritățile elevilor navetiști din județul Bacău.
„La ADA credem cu tărie că tinerii sunt prezentul, iar dezvoltarea și implicarea lor trebuie să devină o prioritate pe agenda publică. De asemenea, credem că tinerii pot schimba lumea dacă sunt lăsați și sprijiniți să facă asta. De aceea, toate proiectele noastre au în centrul lor tinerii și indiferent de temele și subiectele abordate, prin proiectele noastre am urmărit să împuternicim tinerii și să îi echipăm cu competențele și instrumentele necesare pentru a participa în viața comunității. De asemenea, ne-am asumat să îi sprijinim în mod special pe acei tineri a căror participare în comunitate este mai dificilă din cauza oportunităților reduse cu care se confruntă”, a explicat Alexandra Gheorghică, voluntar ADA.