18 octombrie 2024
ActualitateLa începutul anului, multe accidente de muncă

La începutul anului, multe accidente de muncă

Luna trecută, nu mai puțin de 17 accidente petrecute în timpul lucrului ori în momentul deplasării înspre sau dinspre serviciu i-au fost comunicate Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău de către tot atâția agenți economici. Pe lângă numărul mare de asemenea nefericite evenimente, și mai trist este faptul că două din ele s-au soldat cu decesul victimei.

În urma investigațiilor întreprinse de către instituția județeană s-a constatat că în unele cazuri vina aparține salariaților implicați și afectați, iar în altele, culpa cade în sarcina angajatorului, ambele părți nerespectând normele de sănătate și securitate în muncă (SSM).



Dar în ianuarie nu numai ei au fost depistați cu o asemenea abatere. Pe parcursul lunii trecute, inspectorii SSM ai ITM-ului au verificat 80 agenți economici, în ceea ce privește respectarea normelor menționate mai sus, mulți dintre cei luați în vizor fiind sancționați pentru nereguli. Unii dintre cei sancționați nu au dus la îndeplinire măsurile stabilite de către inpectorii SSM la controlul anterior efectuat de ei ori nu și-au instruit corespunzător angajații, cu normele amintite.

Alți angajatori nu s-au preocupat ca salariații lor să beneficieze de controlul medical periodic ori nu au întocmit planul de prevenire și protecție împotriva accidentelor de muncă și a bolilor profesionale. Nu au lipsit nici cazurile în care angajatorii nu le asigurau salariaților echipamentul corespunzător de muncă. În consecință, 17 operatori economici au fost amendați, iar alții s-au ales cu avertisment.

Valoarea totală a amenzilor se ridică la 121.000 lei, iar numărul avertismentelor, la 165, unii angajatori primind două din acestea sau chiar trei.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img