2 octombrie 2024
ActualitateJustiția românească decide scoaterea crucilor eroilor români din cimitirul de la Valea...

Justiția românească decide scoaterea crucilor eroilor români din cimitirul de la Valea Uzului

Tribunalul Bacău a anulat, pe 10 februarie, autorizaţia de construire emisă pentru parcela românească din cimitirului militar Valea Uzului şi a dispus demolarea construcţiei.

Minuta hotărârii a fost publicată pe portalul instanţelor de judecată din România. Hotărârea judecătorească nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.



Tribunalul “anulează autorizaţia de construire nr 69/17.12.2018 pentru lucrări de construire monument cimitir internaţional şi 50 de cruci pentru eroii români emisă de Primarul Comunei Dărmăneşti şi dispune desfiinţarea lucrărilor executate în baza acestei autorizaţii de construire” – scrie în extrasul hotărârii. Instanţa a obligat pârâţii la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 350 lei.

Dintre părţile reclamante din Ţinutul Secuiesc, judecătorii au admis doar calitatea procesuală activă a comunei Sânmartin în acest proces. Ei au admis excepţia lipsei de interes a acţiunii formulate de reclamanta Asociaţia Pentru Protecţia Drepturilor Minoritare “Mikó Imre” şi au respins cererea de intervenţie a UAT Judeţul Harghita, în schimb au admis cererea de intervenţie accesorie a acestuia din urmă.

În octombrie anul trecut, însă, Curtea de Apel Bacău a anulat definitiv decizia din martie 2019 al Consiliului Local Dărmăneşti, prin care acesta a transferat cimitirul militar Valea Uzului în domeniul public al oraşului.

Conform acum-tv.ro, crucile eroilor români ar fi fost scoase din cimitir în 1994.

 

“Începând de pe de 30 august 1994 a avut loc o acțiune a comunității maghiare prin care crucile altor naționalități au fost demontate și înlocuite cu cruci pe care în prezent apar doar însemne maghiare. Evident, după această ”acțiune” din 1994, Cimitirul Internațional al Eroilor s-a transformat în cimitir maghiar. Totodată, din acel an, comunitatea maghiară din Sânmartin a început un amplu program de reabilitare a cimitirului fără să mai țină cont de cum a fost gândit în anul 1926 acest cimitir, profanând memoria celorlalți eroi care au fost înhumați acolo”, scria Ziar Harghita.

“Este foarte important de precizat că, în primul rând acel cimitir este un cimitir internațional și din documentele pe care le avem noi reiese foarte clar că acolo au fost înhumați 1306 de eroi aparținând a șapte state – lucru de netăgăduit, iar un alt aspect important este că acel cimitir a fost făcut în perioada 1926-1927 de ”Societatea Cultul Eroilor”, cu registrul numelor eroilor care au fost înhumați acolo, din ce armată făceau parte și gropile unde sunt înhumați, și aș vrea să vă dau un singur exemplu: la poziția 25 în registrul de înhumări figurează Cosma Gheorghe, soldat român, mort pe data de 29.03.1917, înhumat în groapa 763. În urma verificărilor făcute din teren, am constatat că în groapa 763, acolo unde a fost înhumat EROUL ROMÂN în anul 1926, figurează la căpătâiul lui o cruce pe care scrie ”EROU MAGHIAR NECUNOSCUT”. Exemplele pot continua cu sutele la eroii germani, la eroii sârbi, la eroii italieni, unguri, austrieci, ruși, s.a.m.d. Practic, însemnele acestui cimitir internațional au fost șterse”, a precizat primarul orașului Dărmănești, Constantin Toma.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img