15 noiembrie 2024

Cu mască, fără mască…

Într-un final, Curtea Constituțională a spus ceea ce știa cam toată lumea care avea toate țiglele pe casă: impunerea unei restricții prin ordin de ministru nu este în acord cu legea fundamentală. Prin urmare, Curtea a declarat ordonanța care spunea că doi miniștri pot impune, când vor, purtatul măștii pe stradă este neconstituțională. De aici au apărut tot felul de discuții. Cei care s-au adăpat în permanentă de la izvorul știrilor oficiale au rămas descumpăniți și mai au puțin și se apucă de războit cu CCR pe motiv că a scos masca în afară legii. Mai sunt și cei care au decis că știu ei mai bine și care poartă masca în continuare pe stradă și care ar fi în stare s-o poarte și în piscină. Pe de altă parte, sunt cei care au răsuflat ușurați și au abandonat imediat purtatul măștii pe stradă, cu un zâmbet din ăla de genul „v-am spus eu?!”.

Adevăru-i, ca de obicei, la mijloc. Toată lumea are dreptate sau, în egală măsură, toată lumea se înșeală. Curtea Constituțională nici n-a interzis masca pe stradă – cine vrea poate să o poarte – și nici n-a zis că o decizie de obligare a cetățenilor să poarte masca pe stradă ar fi ilegală. Curtea a zis doar că modul în care a fost reglementată problema este neconstituțional. Adică, exact ceea ce multă lume a spus mereu: restrângerea drepturilor și libertăților cetățenești se poate face numai pe bază de lege organică, adoptată de Parlament. Asdar, dacă Parlamentul ar vota mâine impunerea măștii pe stradă, acest lucru ar fi total constituțional.



Ce se întâmplă mai departe? În ciuda faptului că au fost atacate și celelalte acte normative care reglementau restricțiile, pe același motiv, al faptului că trebuiau instaurate prin lege și nu prin decizie a Guvernului, procesele nu au ajuns la o finalitate deoarece instanțele au dat termene lungi. Până se anula o ordonanță, aceasta era prelungită prin alta, care trebuia trimisă din nou la instanța. Așadar, restul restricțiilor încă rămân, inclusiv portul măștii în spații închise.

Cu amenzile este altă treaba. Este clar că toate amenzile date în acest timp pentru nepurtarea măștii pe stradă vor fi anulate, dacă nu au fost deja. Unii ne invită să mai purtăm puțin masca pe afară, până când se va publica decizia în Monitorul Oficial. Acum, să-l văd eu pe polițistul care va mai amenda pe cineva știind că amenda aia va fi anulată oricum…

Concluzie? Una importantă: ar trebui să ne întrebăm de ce autoritățile au preferat să impună măsuri restrictive prin acte normative ale Guvernului și nu prin legi? De ce s-a preferat să se încalce Constituția și nu s-a urmat calea legală? Și, atenție, nu pun în discuție dacă masca protejează sau nu protejează; asta e o altă problema; discutăm doar modalitatea prin care s-a impus o măsură. De ce autorități, influenceri, politicieni, forțe de ordine au ales să impună și să susțină niște acte normative neconstituționale?! Își vor cere scuze, își vor pune cenușă în cap pentru ilegalitățile comise? Sau ne vor zâmbi iar șmecherește și își vor vedea de treabă, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat?

Răzvan Bibire


Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014