2 octombrie 2024
ActualitateO mulțime de carnete de muncă așteaptă să fie ridicate de către...

O mulțime de carnete de muncă așteaptă să fie ridicate de către posesori

După peste 10 ani de când carnetul (cartea) de muncă a fost înlocuit cu evidența digitală a stagiului de cotizare la pensia din sistemul public, încă extrem de multe persoane nu au intrat în posesia documentului amintit, care le aparține.

Și aceasta deoarece nu s-au prezentat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău care îl are în custodie. În momentul de față, la sediul ITM Bacău, str.Ioniță Sandu Sturza, nr.63, se află nu mai puțin de 15.451 cărți de muncă. Și pare că acestea vor rămâne încă mult timp de acum încolo în custodia ITM-ului, pentru că titularii nu se grăbesc să le ridice.



Dovadă stă faptul că pe parcursul anului 2021 numai 277 persoane s-au prezentat la ITM și și-au luat carnetul de muncă. Reamintim că în urmă cu mai bine de 10 ani s-a decis renunțarea la carnetele de muncă și înlocuirea lor cu registrul general de evidență a salariaților, în format electronic, precum și cu adeverințele de stagiu de cotizare la pensie. Tot atunci s-a stabilit ca toate cărțile de muncă să fie înmânate posesorilor. Această acțiune ar fi trebuit să se încheie la 1 ianuarie 2011.

Numai că, după cum se vede, nu este finalizată nici în prezent, pentru că foarte mulți titulari au uitat de acest document, care nu este deloc de neglijat. E adevărat că toate carnetele de muncă au fost scanate de către Casa Județeană de Pensii (CJP) Bacău, astfel că aceasta deține baza de date privind activitatea fiecărei persoane care a fost sau este angajată.

Dar, potrivit legislației în vigoare, fiecare persoană, în momentul în care depune cererea și dosarul de pensionare, trebuie să prezinte la CJP Bacău și carnetul de muncă în original și copie.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img