2 octombrie 2024
ActualitatePrefectul de Bacău: Rezerva de apă nu poate fi folosită iar antreprenorul...

Prefectul de Bacău: Rezerva de apă nu poate fi folosită iar antreprenorul insistă să fie operaționalizată fără testare

Prin Hotărârile nr. 10 şi 13 din 2022, CJSU a dispus măsuri concrete pentru urgentarea operaționalizării Rezervei de apă a municipiului Bacău, nu doar a unei părți din rezervă și nu doar a anumitor tronsoane/bucăți, ci a rezervei în integralitatea sa. “Deşi antreprenorul lucrării a comunicat, printr-o adresă lapidară de 3 rânduri, că investiția e gata de a fi operaționalizată, realitatea din teren demonstrează contrariul”, spune Lucian Bogdănel, prefectul județului Bacău.

Acesta a declarat că tronsonul de conductă Mărgineni II – str. Depoului (parte integrantă din rezervă), în lungime de 330 metri nu a fost spălat și dezinfectat pe anul în curs, echipamentele existente în frontul de captare Mărgineni II zac nepornite. “De altfel, din răspunsul transmis astăzi către Instituția Prefectului de Direcția de Sănătate Publică reiese cât se poate de clar că din tronsonul de conductă menționat, precum și din facilitățile existente în frontul Mărgineni II (stație clorinare, pompare, rezervor), nu au fost prelevate probe – în anul 2022 – în vederea stabilirii calității și conformității sanitare a apei, astfel încât ea să poată fi livrată populației. Am observat, pe parcursul ultimelor săptămâni, că – pentru cei care dădeau “finalizată” rezerva încă din aprilie 2021- bătaia de joc la adresa băcăuanilor îmbracă diferite forme”, a mai spus prefectul.



Reprezentantul Guvernului în teritoriu considera că UAT Municipiul Bacău – în calitate de beneficiar al finațării PNDL pentru rezervă și autoritate contractantă pe această investiție – nu poate fi doar spectator constatator al eşecului utilităților publice, ci instituția obligată prin lege să asigure continuitatea acestor servicii de interes public general.

“Apa nu e un lux, ci un drept fundamental! La exact două săptămâni de la şedința prin care CJSU a dispus urgentarea operaționalizării rezervei şi 3 ani de la începerea lucrărilor, care trebuiau terminate în 12 luni, oraşul Bacău nu se poate folosi nici până în prezent de această sursă alternativă de alimentare cu apă.

Mai mult, antreprenorul insistă ca rezerva să fie operaționalizată fără o testare/probă prealabilă, la capacitatea maximă proiectată a obiectivului, tocmai pentru a se dovedi funcționalitatea acestei investiții în integralitatea ei, nu doar pe “anumite”/”unele” … bucăți. Să nu uităm că, atunci când va funcționa, rezerva nu va fi operată de CRAB pe bucăți, ci în ansamblul ei. Tocmai de aceea, o testare înainte de operaționalizare este nu doar imperios necesară, ci şi o măsură tehnică firească, de bun simț”, a mai declarat Lucian Bogdănel.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img