2 octombrie 2024
ActualitateS-a reorganizat prima subfilială municipală Cultul Eroilor

S-a reorganizat prima subfilială municipală Cultul Eroilor

Campania de înființare de noi subfiliale Cultul Eroilor și de remodelare a celor deja existente în județ, derulată de la începutul acestui an de Filiala Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a continuat, la Moinești, cu alegerea Biroului executiv al unei astfel de organizații, pentru un mandat de patru ani. La eveniment au participat, alături de președintele și prim-vicepreședintele Filialei – Dănuț Voicu și Cristinel Aioanei, primarul și viceprimarul municipiului Moinești – Valentin Vieru și Bogdan-Dragoș Legănuș.

 



Membrii Biroului executiv al Subfilialei Moinești sunt în mare majoritate profesori la școlile din municipiu, dar și ingineri și preoți ai Bisericii Ortodoxe – protopopul de Moinești – preot dr. Costel Mareș, parohul Bisericii Nașterea Maicii Domnului și Sf. Mare Ierarh Nicolae – părintele Daniel Enea și preotul Gheorghe Aniculoaie.

Conducerea Biroului Executiv este formată de prof. Gabriela Biea (președinte), prof. dr. George Găman (prim-vicepreședinte), prof. Lorina-Ionela Lăzărică, preotul Daniel Enea și prof. Alina-Ramona Pistol (vicepreședinți), iar prof. Maria Lupu este secretar executiv.

Numărul membrilor subfilialei este acum de 26, dar obiectivul subfilialei este să se ajungă la 50-55 de membri până la finalul anului.

„Am procedat la reorganizarea primei subfiliale Cultul Eroilor dintr-un municipiu al județului Bacău – a precizat Dănuț Voicu – și este de remarcat calitatea membrilor Biroului executiv al acesteia. Subfiliala a funcționat și până acum, dar activitatea ei a fost mai puțin consistentă. Acum avem foarte mulți profesori membri ai ei și sperăm să dezvoltăm, astfel, latura educațională în acest domeniu, prin constituirea și mai multor Cercuri Cultul Eroilor în școli. Avem sprijin important și de la autoritatea locală și de la reprezentanții Bisericii Ortodoxe și credem că vom revigora activitățile de comemorare a eroilor, de îngrijire a monumentelor și cimitirelor dedicate acestor eroi. Sper să ajungem și la un număr mai mare de membri ai subfilialei. Iar noi vom continua campania de revigorare și reorganizare a subfilialelor Cultul Eroilor din județ”.

Acțiunea a fost apreciată și de reprezentanții Bizericii Ortodoxe. „Asociația Cultul Eroilor are de mai mulți ani activitate la Moinești, iar sufletul subfilialei noastre a fost Gabriela Biea – a declarat pr. dr. Daniel Enea. Acum, important este să punem toți umărul la astfel de activități, pentru a ne cinsti cum se cuvine Eroii Neamului, cei care s-au jertfit pentru ca noi, copiii și nepoții noștri să ne bucurăm de darurile frumoase date de Dumnezeu pe acest pământ binecuvântat, România. Eroii s-au jertfit și pentru a se păstra unitatea de credință, unitatea de limbă și unitatea teritorială a țării”.

Aprecieri au fost adresate adunării de reconstituire și de primarul Valentin Vieru: „Aveți sprijinul nostru și vă mulțumim că ați fost alături de noi la toate evenimentele dedicate omagierii Eroilor Neamului. Autoritatea locală și instituțiile municipiului au, în Biroul executiv al subfilialei Cultul Eroilor oameni care le reprezintă, un consilier al primarului, șeful Centrului Cultural Lira și directorul Direcției de asistență socială Moinești. Și iată lângă noi și preoții din municipiu, dar și cadrele didactice”.

Adunarea a fost precedată de un scurt program susținut de Corala Resurecțio a Liceului „Spiru Haret”, dirijată de Gabriela Biea.

Gabriela Biea: „Am privilegiul de a putea învăța istoria, prin cântec, eu și copiii mei. «Patriotismul nu echivalează cu declarațiile,  neacoperite prin fapte, cu vorbele goale» amintea poetul nepereche al românilor, Mihai Eminescu. Patriotismul presupune lucrare, dăruire, jertfă, recunoștință, într-un cuvânt, iubire față de tot ceea ce este românesc, frumos și curat. Patriotismul reprezintă, după credință, puterea unui popor. Patria ne face să simțim că aparținem unui popor, că avem obârșii. Apărându-ne identitatea, ne apărăm pe noi înșine și pe strămoșii noștri, al căror sânge ne curge prin vene. Patriotismul a fost firul care i-a adunat pe toți, dintr-o credință, istorie și-un neam, dintr-un ideal și o suferință comună.”

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img