- sute de milioane de lei vor pleca în dezvoltarea județului și în proiectele majore din „Sănătate”
Bugetul alocat județului în acest an vizează, în principal, continuarea lucrărilor la proiectele deja începute, precum şi demararea unor noi investiţii pentru dezvoltarea economică şi socială a judeţului.
În recenta ședință extraordinară a Consiliului Județean, aleșii județeni au aprobat bugetul pe care-l va avea la dispoziție întreaga instituție, în acest an. 76% din fondurile aprobate pentru dezvoltarea județului se vor duce spre modenizarea infrastructurii de transport, inclusiv la aeroport, diferența de bani fiind alocată Sănătății, respectiv pentru finalizarea lucrărilor la heliport și UPU, la clădirea Secției Pediatrie, precum și la lucrările programate la parterul și subsolul clădirii Spitalului Municipal „Sfânta Maria”. S-au avut în vedere și cheltuielile de funcționare ale instituțiilor subordonate, precum și ale aparatului propriu, o mare parte din sumele alocate fiind pentru asigurarea utilităților, respectiv energie electrică și gaze. „Partea de cheltuieli înseamnă 594 de milioane de lei. Este un buget mai mare decât cel de anul trecut. Alocările pentru dezvoltarea județului Bacău sunt de peste 307 de milioane de lei, iar partea destinată cheltuielor curente proprii, inclusiv ale celor 19 instituții din subordine, se cifrează la 250 de milioane de lei. Sursele de finanțare pe care ne bazăm sunt în procent de 51% de la bugetul local – peste 176 de milioane de lei – , la care se adaugă fonduri europene de peste 108 milioane de lei, reprezentând 32% din total, iar diferența de 17 % – circa 57 de milioane – vin de la bugetul de stat”, a arătat președintele Consiliului Județean bacău, Valentin Ivancea.
Modernizarea drumurilor județene
Acesta a mai spus că, în acest an, bugetul Consiliului Județean se va prioritiza pe infrastructură rutieră, inclusiv de transport, pentru că în calcul intră și bugetul aeroportului, – reprezentând 76 % din totalul bugetului județului, și pe infrastructură de sănătate – circa 17%. În plus, vor mai fi investiții de interes județean în asociere cu UAT-urile, care se cifrează la 5 milioane de lei – 2 %, și investiții noi, totalizând peste 12,5 milioane de lei – 4%. La acest ultim capitol, banii vor fi destinați întocmirii documentațiilor tehnice, suma urmând să crească pe măsură ce vor fi obținute finanțări pentru fiecare proiect, din fonduri europene sau de la bugetul propriu, al județului. În privința sumelor alocate pentru modernizarea infrastructurii de transport, reținem că drumurile județene vor beneficia de cei mai mulți bani – peste 250 de milioane de lei, reprezentând 96% din totalul alocărilor. Circa 93,7 milioane de lei sunt bani atrași din sursele europene – 39 %, respectiv POR 2014-2020, și se vor duce în lucrările la Axa rutieră strategică Bacău – Neamț. În plus, de la bugetul județului, s-a aprobat suma totală de 90,8 milioane – 37, în vreme ce de la bugetul de stat sunt aprobate 57,7 milioane de lei, bani acordați prin PNDL – 24%. Aeroportul Internațional „Gerge Enescu” va beneficia în acest an de o susținere financiară de peste 8,4 milioane de lei.
Continuă investițiile în „Sănătate”
Din fericire, o sumă importantă de bani va fi alocată continuării lucrărilor la unitățile spitalicești. Astfel, consilierii județeni au aprobat suma de peste 60 de milioane de lei destinată acestui capitol important pentru întrega comunitate, din care aproape 17 milioane de lei se vor cheltui pentru finalizarea reparațiilor capitale, demarate în urmă cu câțiva ani, la corpurile A și B ale Secției Pediatrie, clădire care era supusă unui risc major în caz de cutremur. Prin urmare, la finalul lucrărilor, unitatea medicală va putea beneficia, printre altele, două săli de chirurgie, inclusiv un spațiu de joacă şi de relaxare pentru copiii care vor ajunge să fie internați în acea secție. Va fi o clădire modernă, cu condiţii hoteliere de top, inclusiv grupuri sanitare și duşuri în toate saloanele. Evident, întregul mobil va fi recompartimentat, se vor reface instalațiile electrice și sanitare, se va instala un sistem de ventilație. Totodată, imobilul va fi reabilitat termic. Apoape 18 milioane de lei se vor duce la finalizarea lucrărilor la heliportul de la spitalul județean, investiție care va spori capacitățile spitalului de intervenție promptă în cazurile de urgență majoră. Aici, va exista inclusiv un lift exetrior. Totodată, pentru amenajarea și dotarea parterului și a subsolului clădirii Spitalului Municipal, consilierii județeni au aprobat suma de 15 milioane de lei. „Este o asociere 50-50 cu primăria municipiului Bacău, cu o sumă totală de 21 de milioane de lei, ceea ce ar fi însemnat ca fiecare să vină cu 10 milioane de lei. Însă, noi vom mai suporta, suplimentar, 15 miloane de lei pentru dotarea acestui obiectiv, respectiv pentru paterul și subsolul clădirii, tocmai pentru a putea deveni funcțională. Căci, degeba facem reparații sau o aducem în stare de a fi operaționalizată, dacă nu o și dotăm corespunzător”, a punctat Valentin Ivancea, președintele CJ Bacău.
„Sute de milioane, pentru sănătate și transportul rutier, și …25 de mii de lei pentru parcuri tehnologice – acesta este nivelul”
Din păcate, bugetul județului nu a fost susținut de toți aleșii județului, consilierii liberali alegând să se abțină de la vot, deși, la mijloc ar fi fost inclusiv comune conduse de primari PNL. Decizia pare controversată cu atât mai mult cu cât, într-o intervenție, un consilier liberal chiar a îndemnat, cel puțin declarativ, la renunțarea „meciurilor” dintre consilierii oponenți, subliniind, tot declarativ, că „toți cei din Consiliul Județean suntem o echipă” și „cetățenii ne vor taxa, dacă nu vom face lucruri bune pentru județ”. În schimb, prin vocea liderului Cezar Olteanu, liberalii au propus o serie de proiecte care să vină în completarea investițiilor, respectiv un parc științific și tehnologic la Onești, un alt parc industrial pe Valea Muntelui ș.a., amendamente care nu au trecut de votul majoritar al consilierilor județeni Cert este că, în ciuda atitudinii rezervate a grupului liberal din cadrul CJ, bugetul județului a fost votat de consilierii PSD și de aleșii grupului Pro România. „V-ați abținut de la votul pentru aprobarea a 61 de milioane de lei în «Sănătate», și a altor 250 de milioane destinate infrastructurii rutiere de transport. În schimb, ați propus amendamente pentru investiții care, să zicem, se cifrează la … 25.000 de lei. Cam acesta este nivelul”, a replicat, la finalul votului, președintele CJ, Valentin Ivancea.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.