2 octombrie 2024
ActualitateDacă participă la un curs de calificare, șomerii tineri vor primi și...

Dacă participă la un curs de calificare, șomerii tineri vor primi și bani

Ieri, 10 februarie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău a demarat două noi programe de formare profesională gratuită pentru șomerii aflați în evidența ei. De această dată, cursurile de calificare li se adresează exclusiv șomerilor care fac parte din așa-numita categorie NEETs, adică persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani, care sunt în căutarea unui loc de muncă și nu-s cuprinse la niciun curs de calificare/recalificare.

Astfel, 28 de tineri din această categorie, împărțiți pe două grupe de câte 14 cursanți, se vor pregăti pentru a profesa meseria de instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze sau de ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație. Cele două cursuri deschise ieri fac parte dintr-un proiect mai amplu derulat de AJOFM Bacău, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, și destinat tinerilor șomeri NEETs. Amintim că proiectul, desfășurat sub denumirea ”INSTAF-Integrare și sprijin pentru tinerii NEETs prin angajare și formare profesională” ID 150768, va fi implementat de către AJOFM, în parteneriat cu INFOPROB SRL Bacău, în perioada 7.09.2021-6.09.2023. Obiectivul general îl constituie creșterea nivelului de ocupare a unui număr de 450 tineri șomeri NEETs din Regiunea Nord-Est, prin servicii de formare profesională, mediere, angajare și antreprenoriat. Dintre cei 450 tineri, 390 vor fi cuprinși la programe de formare profesională.



Astfel, pentru ei vor fi organizate cursuri de calificare/recalificare în meseriile: lucrător în comerț, operator confecționer industrial, patiser, bucătar, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, operator introducere, validare și prelucrare date, contabil, inspector/referent resurse umane, agent de vânzări, operator la mașini unelte cu comandă numerică, electrician în instalații energetice, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, mecanic auto și lucrător finisor pentru construcții.

Dacă vor participa efectiv la cursuri, inclusiv la examenul de absolvire, cei 390 tineri vor beneficia de subvenții. Acestea constau din 4 lei/oră pentru participarea la cursurile de nivel 2 (360 ore fiecare) și de inițiere (durata diferă în funcție de specializare), respectiv 5 lei/oră, pentru cele de nivel 3 (720 ore). Alți 60 șomeri vor participa la programe de antreprenoriat (3). La încheierea proiectului, AJOFM, împreună cu INFOPROB SRL, preconizează ca minimum 351 dintre cei 390 tineri participanți la cursuri să obțină certificatul de absolvire.

După încheiere, proiectul va avea ca rezultat concret angajarea a minimum 194 de tineri absolvenți ai cursurilor, dintre care 23 sunt de etnie rromă, respectiv 47 provin din mediul rural. Cheltuielile cu derularea acestui proiect, al cărui manager este Octavian Țicău, șef serviciu în cadrul AJOFM, au fost calculate la 4.874.742 lei. Din aceste cheltuieli, 2.434.504 lei vor fi asigurate de AJOFM Bacău, iar 2.431.337 lei, de INFOPROB. Cei care doresc să beneficieze de acest proiect i se vor adresa Agenției Locale de Ocupare a Forței de Muncă Bacău, str.I.S.Sturza, nr.63, sediul vechi, camera 8, telefon 0234576286, ori Centrului de Formare Profesională Bacău, str.Vasile Alecsandri, nr.25, etajul V, telefon 0234514859.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img