4 ianuarie 2025

Concertele Filarmonicii Mihail Jora

 Invitat la pupitrul Filarmonicii băcăuane pentru concertul de joi 10 februarie este Orazio Baronello, muzician italian cu o impresionantă carte de vizită, dirijor ce a cucerit mereu publicul din România, Bulgaria, Italia. Este prezent la festivaluri internaționale la Taormina și Sofia și presa consemnează la superlativ prestațiile sale, fie că sunt în repertoriul de orchestră sau de operă. Programul pe care Baronello l-a ales este unul de dificultate dar și mare expresivitate. 
Primul concert pentru vioară și orchestră din creația lui Dmitri Șostakovici, compus în anul 1956, cu celebrele sale patru secțiuni: Nocturnă, Scherzo, Passacaglia și Burlesca, vor fi interpretate de Mircea Călin, musician reprezentativ al generației sale, care deține importante premii în prestigioase competiții internaționale desfășurate în Polonia, Elveția, Italia. Muzicalitatea sa, inteligent și rafinat cultivată ce se alătură tehnicii, l-au propulsat în viața concertistică a Europei, în Coreea, Japonia, Rusia. S-a stabilit în Belgia și este socotit de critica de specialitate, unul dintre cei mai avizați interpreți ai muzicii lui George Enescu și Béla Bartók.

   

Urmează Suita pentru orchestră op.34 Capriciu spaniol pe care Nikolai Rimski – Korsakov a compus-o în anul 1887. Nici una dintre cele cinci părți ale lucrării nu poate fi uitată dar, Alborada și Fandango Asturiano ne amintesc că această lucrare a fost inițial gândită pentru vioară și orchestră, ceea ce a și rămas, în esență.



   Finalul simfonicului, este unul apoteotic: poemul coregrafic pentru orchestră, La Valse de Maurice Ravel. Un mare vals, omagiu memoriei lui Johann Strauss. Ritmuri menite să ne convingă că viața merită să fie trăită cu bucurie. Autorul caracteriza lucrarea ca fiind, “un fantastic și fatal vârtej”. În stagiunea 1920 – 1921 Serghei Diaghilev a montat lucrarea la Ballets russes. Un fascinant caleidoscop muzical, plin de mister, pe care Orazio Baronello îl poate dedica mamei sale care astăzi împlinește 86 de ani!

Violonistul Daniel Podlovschi,  muzician de clasă, ce a încântat publicul zeci de ani, profesor cu mult har, s-a stins în 7 februarie. Rămâne în amintirea noastră și în Panteonul marilor muzicieni!

Ozana Kalmuski Zarea



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img