Având în vedere impactul asupra mediului generat de abandonarea ori incendierea unor deșeuri rezultate din activitățile desfășurate de către unele persoene fizice/juridice care colectează, colectează și tratează, dezmembrează vehicule scoase din uz(VSU), colectează deșeuri nepericuloase/periculoase, desfășoară activități de service auto, Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Bacău a demarat controale care vizează prioritar modul de respectare a prevederilor legale referitoare la gestionarea deșeurilor specifice acestor activități.
Garda de Mediu face cunoscute unele cerințe/precizări minime care privesc respectarea legislației:
– Persoanele fizice sau persoanele juridice deţinătoare de vehicule scoase din uz au obligaţia să le predea operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare a vehiculelor scoase din uz sau direct operatorilor economici care sunt autorizaţi să efectueze operaţii de tratare a vehiculelor scoase din uz.
– Operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare, tratare, colectare şi tratare, dezmembrare a vehiculelor scoase din uz sunt obligaţi să solicite şi să obţină autorizaţie/autorizaţie integrată de mediu.
– Operatorii economici care efectuează operaţiuni de întreţinere şi reparaţii auto au obligaţia de a preda pentru reciclare, valorificare sau reutilizare materialele şi piesele înlocuite, care constituie deşeuri, către operatorii economici autorizaţi.
– Persoanele fizice sau persoanele juridice care desfășoară aceste activități au obligația de a prezenta documentele prind trasabilitatea deșeurilor.
– Activitățile privind colectarea deșeurilor nepericuloase/periculoase nu includ activitatea de colectare/ tratare/dezmembrare VSU, decât atunci când există autorizație de mediu în acest sens.
– Lipsa autorizației de mediu pentru activitățile cu astfel de cerințe duce, pe lângă aplicarea sancțiunilor contravenționale, la incetarea temporară a activității până la reglementarea acesteia.
– Comercianţii care nu intră fizic în posesia deşeurilor, brokerii, transportatori rutieri de deşeuri nepericuloase cei care elimină propriile deşeuri nepericuloase la locul de producţie ori care valorifică deşeurile, și care nu se supun autorizării de mediu conform prevederilor OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, sunt obligaţi să solicite la Agenția Națională pentru Protecția mediului înregistrarea în Registrul naţional al operatorilor economici.