27 noiembrie 2024

Concertul de joi

„Muzica este limba universală a omenirii, prin care sentimentele omeneşti pot fi comunicate, în acelaşi mod, în toate inimile”, afirma Franz Liszt. Din creația compozitorului vom audia în această seară la Sala Ateneu poemul simfonic Prometeu. Inițial, compus ca muzică de scenă în 1850 pe textul poetului german Johann – Gottfried Herder, se metamorfozează într-o cantată cu cor, în anul 1857. Forma celui de al 15-lea poem simfonic, cel pe care îl vom asculta interpretat de orchestra Filarmonicii Mihail Jora, sub bagheta lui Huba Hollókői, a fost creată în 1855.

Concertul nr.2 în La Major, este terminat de Franz Liszt în 1849, la Weimar. Prima audiție are loc în 7 ianuarie 1857, sub bagheta compozitorului și în interpretarea unuia dintre elevi, Hans von Bronsart. Forma rapsodică, cu șase mișcări, l-a făcut pe unul dintre critici să sugereze ca titlu: „Viața și aventurile unei melodii”. Lirismul meditiativ îmbinat cu virtuozitatea strălucitoare sunt bine surprinse și realizate de pianista Oana Csiky, solista concertului.



Lector universitar doctor al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj, Oana a elaborat o foarte interesantă teză de doctorat intitulată Clara Schumann: Interpret, muzician, compozitor. A studiat la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj Napoca, la clasa de pian a conf. univ. dr. Csíky Boldizsár, urmând să realizeze masteratul în artă muzicală tot în cadrul acestei instituţii superioare de muzică, între anii 2007-2009. A fost premiată la concursuri naţionale şi internaţionale: Carl Filtsch- Sibiu, Pro Piano- Bucureşti, Festivalul Muzicii Maghiare- Bucureşti.

În calitate de solist, a susţinut recitaluri și concerte în țară, în Ungaria, Germania, Austria, Italia, cu dirijori de renume.

Pentru finalul serii, Huba Hollókői a ales celebra și superb Simfonie a V-a în mi minor de P.I. Ceaikovski. Lucrarea, dirijată de autor, a avut prima audiție în 5 noiembrie 1888. Huba Hollókői a început studiul viorii la 4 ani. Absolvă cursurile Academiei de Muzică Liszt din Budapesta și continuă cu studiul dirijatului la Academia Sibelius din Helsinki. Se perfecționează cu Leif Segerstam și Jorma Panula. El colaborează cu multe orchestre și soliști în Olanda, Finlanda, Danemarca, Germania, Ungaria, Cehia, Italia, Mexic.

Hollókői dirijează și operă, reprezentațile sale cu Carmen de Bizet, Rigoletto de Verdi, Flautul fermecat, Nunta lui Figaro, Don Giovanni și Cosi fan tutte de Mozart fiind viu aplaudate. În perioada 2015 – 2017 este asistent dirijor la Orchestra Radio din Olanda. Ca solist violonist a cântat în Ungaria, Anglia, Germania, Italia, Finlanda, Austria, Olanda și Japonia. A fost invitat la festivaluri internaționale. Este câștigător în concursuri de vioară în Ungaria și de dirijat în: Italia, Franța, Elveția și Finlanda.

Ozana Kalmuski Zarea



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014