27 noiembrie 2024

Căsătoria – un spectacol care trebuie savurat!

Sunt genul de tânăr care respectă regulile și, adesea, le respect chiar cu plăcere. Din păcate, lucrul acesta nu e posibil întotdeauna… Am ales să vizionez spectacolul “Căsătoria”, adaptare după Nikolai Gogol, o producție a Teatrului Municipal ”Bacovia”, în regia lui Slava Sambriș, de două ori.

Prima surpriză pe care am avut-o la acest spectacol a fost când am dat cu ochii de un decor pe care am încercat să-l înţeleg înainte de a fi adus la viaţă de actori. Am înțeles în cele din urmă că nu era ceva special de descifrat în acea scenografie, semnată de Răzvan Bordoș, ea era foarte reală și din alte vremuri.



Aparent, ”Căsătoria” lui Nikolai Gogol este un text ușor, cu un parcurs aproape intuitiv și previzibil pentru cititor, până la un punct, al cărui final pare un pic ciudat și neașteptat. Spectacolul lui Slava Sambriș demostrează însă contrariul, el găsind cheile care descuie timpul actual. Și ni se dezvăluie o realitate nu numai a anilor 1833, când a fost scris textul, ci o realitate a anului 2022. O întâmplare similară poate fi prezentă în orice moment, cu titlul de “prime news”, în oricare jurnal de știri. Aceleași frământări sociale, aceleași personaje, aceleași interese, aceeași minciuni. Toate par a fi note pe un portativ nicicând mai real ca astăzi.

Am avut supriza să observ că toate personajele principale au fost lucrate și gândite individual, nu ca grup, cum este cazul Sfatului Babelor, care condimentează atmosfera. Agafia Tihonovna (Florina Găzdaru), fiică de negustor, și fată de măritat, devine tot mai greu de mulţumit şi tot mai surprinsă pe măsură ce-şi cunoaşte pețitorii adunaţi din toate cartierele oraşului, de peţitoarea FiokIa Ivanova (Firuța Apetrei), dornică de un câştig imediat.

Cavalerii, patru la număr, Podkolesin (Ștefan Ionescu), Omlețică (Valentin Braniște), Anucikin (Dumitru Rusu), Jevakin (Ion Goranda) sunt foarte diferiţi în preferinţe şi caracter, dar la fel de reali. Unul o vrea că-i trebuie curăţenie în casă, altul doar pentru că este frumoasă, unul vrea avere, altul – de plăcere (adică insistă s-o ia de nevastă doar dacă ştie franceză), iar ultimul parcă nu ar vrea să se vadă însurat, dar, nimerind pe mâinile unui „P.R.” foarte bun, ajunge în topul preferinţelor domnişoarei nehotărâte.

Finalul aduce cu el o nouă perspectivă asupra modului în care îţi pastrezi libertatea şi statutul de domnișor. Dar vă las să descoperiţi singuri acesta „lovitură de teatru”.
Mareții din distribuţie au fost Florina Găzdaru, Simona Nica, Firuța Apetrei, Ștefan Ionescu, Bogdan Buzdugan, Valentin Braniște, Dumitru Rusu, Ion Goranda, Alina Simionescu, Tudor Hurmuz, Ștefan Huluba, Vlad Nicolici, Bianca Babașa, Minodora Broscoi, Alexandru Gușă (actor colaborator).

“Spectacolul constituie o satiră socială asupra vieții, a vieții lipsite de sentimente sincere, a unei căsătorii din interes, fără dragoste și responsabilitate”, a declarat regizorul Slava Sambriș, despre spectacolul său ”Căsătoria”.

Tudor Pascu Mihail, am 11 ani, şi sunt elev în clasa a V a la Colegiul Naţional ”Gheorge Vrănceanu” şi membru la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Prof. coord. Laura Huiban



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014