2 octombrie 2024
ActualitatePrimii miliardari ai României, după valoarea afacerilor, sunt băcăuani

Primii miliardari ai României, după valoarea afacerilor, sunt băcăuani

Dintre cei 31 de milionari și miliardari în euro identificați în Regiunea Nord-Est de revista Capital și plasați în „Top 300 cei mai bogați români”, cu datele economico-financiare ale anului trecut, 11 sunt din județul Bacău. Dar, lor li se pot adăuga alți șase oameni de afaceri care sunt fie originari din județ, fie au importante afaceri aici. Important ni se pare că primele două locuri din Top sunt ocupate tot de băcăuani, iar pe locul al patrulea apare un om de afaceri, Ștefan Vuza, care a dezvoltat, de la Chimcomplex Borzești, ceea ce acum se numește deja Compania Română de Chimie.

Daniel Dines

Așadar, primul loc din Top este al unui dezvoltator care este originar din Onești, dar a cărui inițiativă are acum o anvergură națională și mondială. El este Daniel Dines, care alături de alți parteneri a ajuns în 2021 la 5-5,5 miliarde de euro din dezvoltarea de afaceri cu roboți software.



Frații Pavăl

Locul al doilea în Top este al fraților Dragoș și Adrian Pavăl, care cu holdingul Dedeman au ajuns la 2,9-3,2 miliarde de lei.

Surprinzător, dar deloc nejustificat, pe locul al patrulea apare, cum spuneam, Ștefan Vuza, cu 1,2-1,3 miliarde de lei, după ce în Topul 2020 era doar pe locul al 33-lea, cu numai 150-170 de milioane de euro.

În clasament, în ordinea locurilor ocupate, apar Gruia Stoica (locul al 10-lea, cu 480-520 de milioane de euro), bucureștean acum, dar originar din Galați, cel care a preluat societatea Rafo și promite că acolo va face „cel mai mare centru logistic din regiunea Moldova”. El este urmat, pe locul al 19-lea, de Dorinel Umbrărescu, supranumit de organizatorii Topului „Un gigant al infrastructurii”, după câte proiecte a finalizat pe drumurile României și ale altor state. Valoarea obiectivelor din portofoliul său ajunge la 290-3120 milioane de euro.

Fabricantul de snacksuri românești, oneșteanul Damian Mereu, s-a plasat pe locul al 64-lea, cu cele 95-115 milioane de euro din cont.

Pe locurile 102, 103 și 104 apar, în ordine acționarii companiei Aerostar Bacău, Grigore Filip (cu 68-70 de milioane de euro), Doru Damaschin și Mihai Toncea (ambii cu câte 68-70 de milioane de euro).

Pe locul 131 se menține omul de afaceri Ovidiu Budeanu (52-56 milioane de euro), la care organizatorii au sesizat că a pus „un pariu pe reorganizare”. Nici Eusebiu Guțu, de la Pambac, nu se lasă mult mai prejos și apare pe locul 140, cu 45-55 de milioane de euro, iar aproape de el stă Ioan Teslaru (locul 143, cu 47-51 de milioane de euro), băcăuanul care face afaceri cu sârmă (plasă sudată, panouri de gard bordurat sau fier forjat.

Ceva mai jos, pe locul 178, se află în top Viorel Cataramă, originar din Bacău, cu 38-40 de milioane de euro. Locurile 193 și 196 sunt însă ocupate de doi afaceriști din agricultură și industria alimentară, Nicu Șerban cu Grupul Șerban din Onești (35-40 de milioane de euro), respectiv Cătălin Grigoriu și Familia Grigoriu, de la cunoscuta companie Confert (35-39 milioane de euro).

În același Top mai apar Familia Rusu a omului de afaceri de la Rustrans-Conextrust-Amici Bacău, pe locul 268 cu 23-30 de milioane de euro, și cel care a adus la Onești afacerea RAJA, de la Constanța, pentru reabilitarea rețelelor de apă și canalizare – Felix Stroe (locul 286, cu 23-25 de milioane de euro).

Revista capital în care apare Topul se deschide, însă, cu un Top Story tot despre o afacere construită și administrată din Bacău, numită de ceva timp Evergent Investments, compania de investiții financiare condusă de Claudiu Doroș – PDG.

 

Petru Done



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img