15 noiembrie 2024

Ca zahărul în bucate

Într-o cunoscută poveste scrisă de Petre Ispirescu, fata cea mică a împăratului îi spune acestuia că îl iubește „ca sarea în bucate”. Surorile ei mai mari și-au comparat iubirea față de tatăl lor cu mierea și chiar cu zahărul pus în mâncare. Împăratul și-a ocărât mezina, considerând că iubirea ei era mult mai mică, chiar neînsemnată. Însă abia când a primit, la masă, un blid de mâncare fără pic de sare, dar cu destulă miere și zahăr, a înțeles înțelepciunea fetei și cât de mult îl iubea. Mâncarea fără sare sau fără zahăr este fără gust, cam ca pâinea călâie scoasă din cuptor încă necoaptă bine.

Medicii și nutriționiștii ne spun că excesul de sare sau de zahăr dăunează grav sănătății și au dreptate. Și în acest caz e nevoie însă de cumpătare, pentru că fără cele două ingrediente s-ar trăi mai greu.



Acum, de sare noi, românii, încă nu ne putem plânge. Slavă Domnului, încă mai avem destule rezerve naturale. Dar de zahăr românesc ducem lipsă, ca țară, de peste 20 de ani. Dintre cele 33 de fabrici de zahăr pe care le aveam înainte de 1990, cea mai veche fiind fabrica din Sascut, în România mai erau funcționale, până mai ieri, doar trei: la Roman, la Bod și la Luduș. Însă Grupul Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța, pune spinele în poartă la Luduș. Va mai rămâne doar Agrana, fabrica preluată de austrieci la Roman, pentru că se pare că și fabrica de la Bod va dispărea – spune liderul federației sindicale din industria alimentară Dragoș Frumosu. Ca în multe alte cazuri, ne vom uita și în acest caz la produsele străine.

Am vizitat fabrica de la Roman de mai multe ori. O știu și pe aceea din Sascut, dar și pe aceea din Trușești (Botoșani). Rafinării excepționale, dar preluate de străini parcă special pentru a fi închise, favorizând astfel concurența acerbă, așa cum s-a întâmplat cam în toată economia noastră – opinează tot Dragoș Frumosu.

O fi zahărul periculos dacă e consumat în exces, dar și fără acest îndulcitor viața ar fi altfel. Pentru că mierea nu e prea la îndemâna românului și nici în obiceiurile lui culinare.

Împăratul din povestea lui Ispirescu ar înțelege, astăzi, că și fata lui care i-a spus că îl iubește „ca zahărul în bucate” avea dreptatea ei.

 


Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014