2 octombrie 2024
ActualitateSistemul pensiilor private obligatorii va fi modificat

Sistemul pensiilor private obligatorii va fi modificat

În urma semnării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Guvernul României va trebui să aducă mai multe modificări și legislației referitoare la pensii. Printre modificările pe care și le-a asumat se află și cele privind pensiile private obligatorii (Pilonul II). Prima schimbare este legată de mecanismele de creștere la 12 ani a perioadei de plată a pensiilor private.

În legislația actuală, în cadrul Pilonului II de pensii perioada de plată este de 5 ani. A doua noutate care va trebui introdusă constă în aceea că plata pensiei administrate privat va fi limitată într-o singură tranșă, la pensionare. Tot în PNRR este prevăzut ca până în 2024, contribuția la pensia privată obligatorie să crească la 4,75 la sută din salariul brut față de 3,75 la sută, cât este în prezent. Aceste noi reglementări vor avea rolul de a asigura o stabilitate sistemului de pensii private obligatorii. Altfel spus, cei 7 milioane de contribuabili la Pilonul II ar putea primi o creștere a pensiei private, după majorarea contribuției. Potrivit analiștilor, cele 7 fonduri de pensii private obligatorii existente au avut o evoluție satisfăcătoare spre mediu.



”Randamentul mediu ponderat al celor șapte fonduri a fost de 5,9 la sută în 2021, ușor sub cel de 6,2 la sută din 2020. Acest randament se traduce într-un câștig net pentru participanți în valoare de 4,5 miliarde de lei în 2021, ușor peste câștigul de 4,4 miliarde de lei generat în 2020”, potrivit unui comunicat de presă al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

În total, la sfârșitul lunii decembrie 2021 sumele atrase la Pilonul II au crescut la 89 miliarde lei. Revenind la creșterea contribuției, precizăm că aceasta nu înseamnă că salariații vor plăti mai mult, deoarece cota de participare la unul din fondurile de pensii administrate privat este virată din aceea de 25 la sută datorată de ei și reținută pentru sistemul public, respectiv Pilonul I.

Reamintim, totodată, că sistemul privat a fost introdus efectiv în septembrie 2007, când a început aderarea la unul din cele 7 fonduri înființate, iar colectarea contribuției a demarat în 2008. Conform Legii 411/2004, actualizată, care reglementează pensiile private obligatorii, la unul din fondurile de administrare a acestora sunt obligați să se înscrie toți angajații care au până în 35 de ani. Cei care au între 35 ani și 45 ani pot adera opțional. În 2008, cota de participare la acest sistem a pornit cu 2 la sută din contribuția de asigurări sociale (CAS) individuală de 10,5 la sută, datorată atunci la pensia publică (Pilonul I).

Contribuția la pensia privată obligatorie ar fi trebuit să crească la 6 la sută până în 2016, numai că acest grafic nu s-a respectat. În momentul de față, s-a ajuns la 3,75 la sută din CAS-ul individual, care din ianuarie 2018 este de 25 la sută. Contribuția la pensia privată este virată de către angajator în contul bancar personal al titularului. Deci banii adunați (activul personal net) aparțin exclusiv salariaților contribuabili.

De reținut și că Pilonul II funcționează ca un depozit bancar, deci la banii strânși se acordă dobândă, numită randament. Suma adunată de către fiecare contribuabil ar urma să reprezinte între 20 și 25 la sută din pensia cuvenită lui din sistemul public, în momentul atingerii vârstei standard de pensionare. Participantul își poate alege fondul de pensii în funcție de performanța acestuia.

Lista administratorilor fondurilor și informații privind randamentul acestora se află pe site-ul www.asfromania.ro al Autorității de Supraveghere Financiară. Opțiunea trebuie să fie exprimată în termen de 4 luni de la angajare. Dacă alegerea nu a fost făcută în acest termen, atunci salariatul în cauză va fi repartizat aleatoriu la unul din fonduri. Să mai notăm că tipurile și condițiile de acordare a pensiei private vor fi cuprinse într-o viitoare lege.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img