2 octombrie 2024
ActualitateMajoritatea șomerilor sunt foarte slab pregătiți

Majoritatea șomerilor sunt foarte slab pregătiți

Nivelul de pregătire profesională a șomerilor aflați în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău continuă să fie un motiv de îngrijorare, mai ales pentru angajatorii care au nevoie de lucrători.

Și aceasta deoarece majoritatea celor care caută un loc de muncă sunt foarte slab pregătiți. Ba, destul de mulți dintre ei sunt chiar analfabeți. Dintre cei 11.513 șomeri înregistrați în baza de date a AJOFM Bacău la 31 decembrie, 6,63 la sută erau fără studii, deci nu terminaseră nici măcar clasa întâi.



Alți 63,26 la sută au absolvit doar învățământul primar, gimnazial ori o școală profesională sau de arte și meserii. Așadar, aproape 7.000 de șomeri au un nivel scăzut de educație și instrucție, iar peste 700 sunt analfabeți.

Cât privește șomerii cu studii medii, 26,75 la sută au finalizat un liceu ori o școală postliceală. Doar 3,37 la sută dețin o diplomă de studii superioare.

Pentru aceștia, dar și pentru cei cu studii medii sunt, în prezent, destul de multe locuri de muncă, șansa lor depinzând de meseria pe care o au. Pentru cei aproape 70 la sută care nu au studii ori sunt slab pregătiți, însă, posibilitățile de angajare sunt extrem de reduse.

În momentul de față sunt numai 316 posturi pentru care angajatorii nu cer nicio calificare.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img