Mai în glumă, mai în serios, vorbim tot mai des de spectrul unui conflict armat cu cea mai mare țară de la Răsărit. Ministrul nostru de Externe o spune și el răspicat: „Este un moment regional complicat, asistăm la o deteriorare a mediului de securitate în regiune, un moment de provocare în care principiile securității europene și sistemul internațional bazat pe norme sunt testate.”
Un război care ar începe prin invadarea Ucrainei de trupele ruse ar afecta România? La cât de aproape suntem de acest posibil focar, dar mai ales pentru că România este membră NATO și are deja trupe și tehnică militară ale acestei grupări pe teritoriul ei ne face să ne gândim la un pericol real. Dar, tot ministrul nostru de Externe precizează că „ne menținem susținut poziția de continuare a eforturilor pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare în mod coerent și cuprinzător pe întreg Flancul Estic, inclusiv și în special în regiunea Mării Negre”.
Între noi, cei de astăzi, puțini mai sunt cei care au cunoscut ororile ultimului Război Mondial, iar unii sunt chiar veterani de război. Cei mai mulți am apucat numai ani de pace. De doi ani trecem tot printr-un fel de război, al pandemiei și luptei cu un virus devastator, însă aceasta parcă e altceva. Nici nu vreau să încerc să-mi dau cu părerea ce s-ar întâmpla dacă și armele ar începe să vorbească.
Despre eventuale consecințe se aude totuși, iar prima voce pe această temă este a unei femei de afaceri pe care am cunoscut-o și pe care chiar o apreciez, Corina Martin, fostă președintă a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism și președintă de onoare a Asociației Patronale RESTO Constanța. „Tensiunile geopolitice – spune Corina Martin – pot anula din croazierele în Portul Constanța”.
Așadar, iată primele consecințe cu efecte economice serioase, pentru că industria turismului este importantă și la noi. Alte consecințe pot fi acum doar bănuite. Dar, să ne ferească Dumnezeu de ce e mai rău, pentru că „À la guerre comme à la guerre” (la război, ca la război), cum spun francezii încă din secolul al XVII-lea. Adică nimic bun!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.