Paradoxul crizei
Fata de luna iunie 2010, numarul beneficiarilor de alocatie de stat a scazut cu aproximativ 4.000 de persoane. Si alocatiile de sustinere familiala sunt mai putine, dar si celelalte tipuri de prestatii sociale. Mii de prestatii au fost retrase deoarece dosarele erau incomplete. Unii beneficiari au pierdut ajutorul pentru ca au mintit cu privire la veniturile pe care le au.
In timp ce criza economica saraceste tot mai multe familii, surprinzator, numarul beneficiarilor de prestatii sociale scade. In numai trei luni numarul prestatiilor sociale acordate in judetul Bacau a scazut semnificativ, desi legislatia care le reglementeaza a ramas, in esenta, neschimbata. Datele statistice furnizate de catre conducerea Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau arata ca in luna septembrie aceasta a achitat 274.881 prestatii. Valoarea totala achitata in 2012, pâna la finele lunii septembrie, a fost de 171.532.000 lei. In luna iunie au fost platite 276.621 alocatii, ajutoare si indemnizatii sociale iar suma totala virata beneficiarilor in primul semestru a fost de 129.175.000 lei. Asadar, in doar trei luni, numarul acestor prestatii sociale s-a redus cu 1.740. Cea mai mare scadere se constata la alocatiile de stat pentru copii. Daca in iunie au beneficiat de alocatie de stat 140.590 copii, in septembrie au primit acest drept 139.061 minori. In iunie 2010 au fost platite 143.000 alocatii de stat la tot atâtia copii, deci la 4.000 mai mult decât in septembrie 2012. Declinul acestei prestatii poate fi pus pe seama iesirii din drepturi a unui numar de beneficiari prin depasirea vârstei limita, plecarii unor copii in tara unde parintii lor lucreaza si a scaderii natalitatii. Dar nu numai numarul alocatiilor de stat s-a redus. Si alocatiile de sustinere familiala sunt mai putine cu peste 500 fata de iunie 2012, când 17.561 familii au primit acest tip de prestatie, iar cel al ajutoarelor sociale a coborât de la 7.559 la 7.482. Cât priveste indemnizatiile de crestere a copilului, acestea s-au redus de la 4.226 la 4.108, in ultimele trei luni. In schimb, numarul beneficiarilor de stimulent de insertie, acordat celor care renunta la concediul de crestere a copilului si isi reiau activitatea, a crescut de la 404 la 442. Singurele prestatii care au ramas constante ca numar sunt indemnizatiile celor cu handicap (13.041) si cele de hrana de care beneficiaza persoanele cu HIV/SIDA (352).
Mii de dosare incomplete
Daca scaderea numarului alocatiilor de stat se datoreaza unor cauze independente de vointa beneficiarilor, in schimb, regresul celorlalte prestatii sociale a fost generat de faptul ca multi dintre cei care le-au solicitat si le-au luat au fost descoperiti ca aveau dosarele incomplete ori au mintit cu privire la starea lor financiara. Aceasta s-a constatat de catre inspectorii sociali ai AJPIS Bacau in urma unui control efectuat asupra legalitatii acordarii ajutoarelor sociale si de incalzire, precum si a alocatiilor de sustinere familiala, control care s-a incheiat la 31 iulie 2012. Astfel, inspectorii au descoperit ca aproape 200 de familii nu trebuiau sa ia ajutor social pentru ca nu si-au actualizat cererea si declaratia privind veniturile realizate si bunurile detinute ori au completat documentele acestea cu date false, iar alte 2.441 nu aveau dosarul complet, dar au beneficiat de alocatie de sustinere. Inspectorii au depistat, de asemenea, 2.500 de familii carora li s-au platit ajutoare de incalzire in iarna 2011-2012, dar ele nu erau indreptatite la acestea pentru ca aveau venituri mai mari si detineau mai multe bunuri decât au declarat in acte. Evident, toti cei care au primit necuvenit aceste prestatii au ramas fara ele, dar trebuie sa si dea inapoi banii luati ilegal. „Numai din comuna Agas 100 de familii sunt debitoare la ajutorul de incalzire, ne-a spus Cristina Ciobanu, directorul AJPIS Bacau. La Livezi sunt 87 de debitori, Oituz-45, Ghimes-27, Rachitoasa-17, Filipeni-13 si exemplele ar putea continua. Aproape ca nu exista localitate in care inspectorii sa nu fi descoperit macar un caz de nerespectare a legii. Noi vom continua sa verificam legalitatea acordarii prestatiilor sociale astfel ca mai devreme ori mai târziu ii vom depista pe toti cei care incearca sa fraudeze statul.”
„Am mizat pe buna credinta a oamenilor”
Puse in fata acestei situatii, conducerile unora dintre primariile nominalizate au justificat-o prin aceea ca la intocmirea dosarelor pentru ajutoare au avut incredere in corectitudinea celor care le-au solicitat. „Noi am mizat pe buna lor credinta si nu le-am mai solicitat sa aduca adeverinta de venit de la Fisc, ne-a declarat Florin Rata, viceprimarul comunei Agas. Dar, stiti cum este omul nostru, pentru bani face orice. Multi nu au declarat toate veniturile si bunurile pe care le au. Anul acesta, insa, nu vom mai accepta niciun dosar fara adeverinta de venit.” Reprezentantul Primariei Agas mai spune ca aceasta a recuperat in proportie de 80 la suta banii pe care beneficiarii trebuie sa-i dea inapoi. Lucrurile stau oarecum la fel si la Livezi. „Noi am zis ca ii costa mult sa aduca in fiecare luna adeverinta de la Somaj, pentru ca trebuie sa mearga pâna la Onesti si nu face ajutorul social cât trebuie sa dea pe transport. Dar daca asa trebuie, ne vom conforma. Am mai avut si familii care au adus un cupon de pensie, dar ele mai aveau si alte venituri, despre care noi nu am stiut. Ar fi trebuit sa nu se dea vina numai pe noi, ci si pe cei care au completat cererea si declaratia pe propria raspundere cu date false. Noi am recuperat mare parte din debitul beneficiarilor. Mai sunt câtiva care nu au dat banii inapoi. Daca vedem ca nu-i restituie, vom apela si la instanta sa puna poprire pe veniturile lor”, ne-a declarat si Gioni Craciun, primarul comunei Livezi. Dar legea prevede ca beneficiarii, care nu depun din trei in trei luni declaratie pe propria raspundere cu numarul membrilor familiei, veniturile realizate de ei si bunurile pe care le au, vor fi sanctionati cu amenda de la 500 la 1.000 lei. Cât despre cei care nu declara corect veniturile si bunurile, impotriva lor primaria poate face plângere penala pentru fals in acte publice.