1 octombrie 2024
ActualitateBilanț și propuneri edilitare frumoase la Orbeni

Bilanț și propuneri edilitare frumoase la Orbeni

Edilii comunei Orbeni și-au propus ca în acest an să înceapă, între altele, lucrările de extindere a rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare pe străzile din ambele sate, Scurta ș Orbeni. Proiectul – spune primarul Costache Popa – este mult așteptat de locuitori, dar și unul necesar și va fi realizat din fonduri europene, plus suma alocată de Unitatea Administrativ Teritorială a comunei, de aproximativ șase milioane de euro.

Lucrările la obiectivul de investiții „Construire Grădiniță cu trei săli de grupă în satul Scurta” sunt deja în plină desfășurare. Obiectivul va fi recepționat în primăvară, iar preșcolarii vor începe noul an școlar într-o clădire frumoasă și spațioasă, dotată corespunzător. Tot în satul Scurta încep lucrările la obiectivului de investiții „Construire și dotare cămin cultural”.



Anul abia încheiat a însemnat, la Orbeni, alte proiecte finalizate sau în curs de realizare. Acestea sunt Amenajarea curții interioare a Școlii Gimnaziale nr. 1 Orbeni – proiect finanțat prin bugetul local, Regularizarea pârâului Scurta pe circa 2.000 ml, Extinderea rețelei de alimentare cu gaz metan și realizarea de branșamente în satele Orbeni și Scurta pe străzile Streinu Elena, Tineretului, Parului, Silozului, Luzi, Nicolae Negri, Brutăriei și Răzeșilor la nr. 554, dar lucrările vor continua din primăvară pe toate străzile unde au fost solicitări.

Pentru modernizarea drumurilor comunale, anul trecut au fost depuse la Ministerul Dezvoltării, în Programul Național de Dezvoltare Locală „Anghel Saligny”, patru proiecte pentru circa 80% din totalul drumurilor comunale. Pentru două proiecte a fost deja obținută autorizația de construire, iar pentru un obiectiv a fost finalizat proiectul tehnic.

De asemenea, a fost realizat proiectul tehnic și a fost obținută autorizația de construire pentru obiectivul de investiții „Amenajare curte interioară la Școala primară nr. 3 Scurta”, iar lucrările vor începe în primăvară.

Tot anul trecut, au fost acordate burse școlare tuturor elevilor care s-au încadrat în criteriile prevăzute de lege, în sumă de 90 de mii de lei.

În 2021, a fost realizat și cadastrul sistematic pentru 986 de imobile în tarlalele situate între calea ferată și Siret, din hotarul cu Valea Seaca până la hotarul cu Parava.

Pentru îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a activității atât în unitățile de învățământ cât și în celelalte instituții publice proprietate a Consiliului Local Orbeni, din satul Orbeni, Școala nr. 1, Grădinița, Dispensarul, Căminul Cultural, Primăria și Centrul de zi și Sala de educație fizică școlară, au montate și puse în funcțiune centrale termice pe gaz.

În prezent, plata taxelor și a impozitelor locale poate fi făcută prin implementarea aplicației Ghiseul.ro, iar la casieria unității pot fi făcute plăți și cu cardul bancar.

În satul Scurta a fost dat în folosință un modern dispensar uman, dotat corespunzător, unde își desfășoară activitatea un medic de familie. Tot acolo, din această lună va funcționa și o farmacie.

În comună au fost întreținute, balastate și reprofilate toate drumurile, iar în sezonul rece au fost deszăpezite la timp toate străzile. Iar iluminatul public stradal a fost modernizat în toata comuna.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img