1 octombrie 2024
ActualitateRegizoarea Elisabeta Bostan va fi celebrată în oraşul său natal, Buhuşi

Regizoarea Elisabeta Bostan va fi celebrată în oraşul său natal, Buhuşi

 în luna martie se va organiza Festivalul de film pentru copii “Cinecopilăria”

În cadrul evenimentului, organizat de Primăria Buhuşi, Asociaţia “ARTIS” şi Casa de Cultură Buhuşi, vor fi proiectate filmele “Veronica”, “Năică” şi “Campioana”, precum şi un interviu cu Elisabeta Bostan.



“Sunt foarte emoţionată, mi-aţi făcut o mare bucurie. Dumnezeu v-a trimis în viaţa mea şi nu îmi vine să cred că am casa plină de începuturile mele, de la Buhuşi. Astăzi, aici este o minune. E o minune pentru că aţi vrut să veniţi în casa mea”, a declarat Elisabeta Bostan, conform unui comunicat de presă citat de AGERPRES.

Regizoarea a primit două distincţii oficiale din partea echipei ARTIS şi din partea Primăriei Buhuşi.

“Educaţia mea a fost făcută în spiritul respectului pentru valori. Este nevoie să ne amintim de valorile pe care le are fiecare localitate. Iar Buhuşiul, dintr-o foarte mare fericire, are asemenea valori şi printre primele sunteţi dumneavoastră.

Ne dorim ca acest festival să se întâmple anual, să devină un eveniment cultural pentru întregul judeţ şi, de ce nu, pentru toată regiunea şi pentru toată ţara. Sunt sincer emoţionat şi măgulit pentru că mă aflu în faţa dumneavoastră, în casa dumneavoastră.

Au fost înălţătoare aceste momente şi v-am ascultat cu drag şi dragoste”, a declarat primarul oraşului Buhuşi, Vasile Zaharia.

În cadrul ediţiei-pilot a festivalului, Elisabeta Bostan va fi numită cetăţean de onoare al oraşului, iar Casa de Cultură din Buhuşi îi va purta numele. Tot în cadrul festivalului, va fi aniversat şi unul dintre cele mai îndrăgite filme pentru copii, “Veronica”, ce va împlini 50 de ani de la lansare şi va fi difuzat pe marele ecran, alături de invitaţi speciali.

Regizat de Elisabeta Bostan, filmul a avut premiera pe 6 aprilie 1972 şi îi are în rolurile principale pe Lulu Mihăescu, Margareta Pâslaru şi Dem Rădulescu. Organizatorii festivalului susţin că, potrivit statisticilor, numărul persoanelor care au primit numele Veronica după 1972 a fost de 17.339.

Producţia a adunat, oficial, peste 3,6 milioane spectatori iar 0,5% din persoanele care au văzut filmul “Veronica” şi-au botezat copiii cu acest nume. Elisabeta Bostan s-a născut pe 1 martie 1931, în oraşul Buhuşi, judeţul Bacău.

A urmat studiile liceale la Colegiul “Calistrat Hogoş” Piatra-Neamţ şi cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale” din Bucureşti, în perioada 1950 – 1954. Debutul regizoral în filmul de ficţiune l-a avut în anul 1961 cu filmul “Puştiul”.

De-a lungul carierei dedicate, colaborează cu scenarista Vasilica Istrate la filme de mare succes de public şi de critică precum “Tinereţe fără bătrâneţe”, “Veronica”, “Veronica se întoarce”, “Mama”, “Saltimbancii”, “Un saltimbanc la Polul Nord”, “Promisiuni” şi “Campioana”. De asemenea, Elisabeta Bostan este şi realizatoare serialului de televiziune “Fram”.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img