1 octombrie 2024
ActualitateSindicatul polițiștilor: "Polițiștii nu au competența necesară să stabilească dacă o mască...

Sindicatul polițiștilor: “Polițiștii nu au competența necesară să stabilească dacă o mască este conformă sau nu”

“Polițiștii nu au competențe profesionale si nu au beneficiat de vreo instruire referitoare la componenta unei măști de protecție, sens in care nu vor putea stabili în concret daca o masca este conforma sau nu, ținând cont de faptul ca nu au studii /pregătire în acest sens”, afirmă, într-un comunicat sindicatul politiștilor EUROPOL.

Sindicaliștii din Ministerul de Interne spun că ”măsurile de protecție” instituite de Guvern prin obligativitatea purtării măștii chirurgicale sau tip FFP2, în detrimentul măștii textile, nu sunt demonstrate de niciun studiu științific, nu există nicio informație  clară că persoanele care poartă acest tip de măști sunt mai protejate decât cele care poartă mască textilă.



“Mai mult de atât, agentul constatator ( polițistul sau jandarmul) nu va putea aplica o sancțiune pentru purtarea unei măști neconforme, lucru pe care îl și recomandăm, în condițiile în care persoana legitimată va susține că masca pe care o poartă e dintre cele prevăzute de lege”, se mai arată în comunicat.

O altă problemă sesizată de EUROPOL este că noile măsuri restrictive au fost introduse prin hotărâre de guvern, și nu prin lege, iar în lipsa unor precizări clare, creează o stare de echivoc.

“Conform art. 4 din HG de prelungire a stării de alertă ,”Regimul contravențional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor prevăzute în anexele nr. 1—3 este cel stabilit la art. 64—70 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare” , nu întrunește exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate şi sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, prevăzut de art. 1,  alin.5 din Constituţie, precum și principiul restrângerii proporționale a exercițiului drepturilor și libertăților fundamentale, prevăzut de art. 53, alin.2 din Constituție. Faptul că există o criză nu înseamnă că statul trebuie să încalce legalitatea actelor”, se mai arată în counicat.

Sindicatul polițiștilor mai afirmă că impunerea pe calea unei hotărâri de guvern cu măsuri provizorii reluate prin alte hotărâri de guvern de prelungire a acestor măsuri conduce la permanentizarea acestei situații și la înlocuirea unei legi în acest sens cu o hotărâre de guvern care să ia măsuri privitoare la obligativitatea măștii chirurgicale sau FFP2.

“Această degringoladă prin avalanșa de acte administrative conduce și la încălcarea accesului la justiție, fapt arătat si de Curtea Constituțională, contravenind în mod evident art. 21 din Constituție întrucât orice diligență am avea noi ca reclamanți, până la soluționarea definitivă a unui proces legat de aceste acte administrativ normative privind starea de alertă,  sunt înlocuite cu alte acte administrativ normative de aceeași factură.

Din moment ce toate cele 12 Hotărâri de Guvern date în anul  2021 au fost anulate de către instanțele de judecată, «perseverența  guvernanților» în a emite noi acte normative similare nu reprezintă altceva decât un abuz de putere și un dispreț manifestat față de puterea judecătorească din România”, mai susține sursa citată.

Sindicaliștii din EUROPOL își mențin poziția  și le recomandă colegilor, ca, în lipsa unor precizări clare, concise și detaliate, să nu aplice amenzi pentru purtarea măștii textile.

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img