20 septembrie 2024
SportViitorul lor e departe de casă

Viitorul lor e departe de casă

Doi fotbaliști băcăuani, Tudor Antohi și Traian Ciubotaru se pregătesc să ajungă cu Academia de Fotbal Viitorul Cluj în Final Four-ul Ligii Elitelor Under 17

E ca și cum ar fi plecat la facultate. Cei drept, cu doi ani mai devreme: la 16 ani. Și, la fel de drept, facultatea, în cazul lor, este o Academie de Fotbal: cea a Viitorului Cluj. Clar este însă că, asemeni multor studenți, pentru Tudor Antohi și Traian Ciubotaru, viitorul se prefigurează departe de casă. Deocamdată, la Cluj. Acolo unde cei doi fotbaliști băcăuani cu un parcurs la TNT, Sporting, FCM, FC Bacău și Aerostar au ajuns în februarie 2021. La doar câteva zile după ce împliniseră 16 ani, Traian fiind născut pe 31 ianuarie, iar Tudor pe 4 februarie. În locul Clujului puteau fi multe alte destinații. Interne, precum Craiova, la recomandarea lui Ovidiu Stângă. Sau chiar externe, Anglia fiind una din variante. Tudor și Traian au ales însă Clujul. Iar Viitorul Cluj i-a ales, după zece zile de probe, pe Tudor și Traian. Și, cel mai important, cu toții au ales bine. „Ne simțim foarte bine la Viitorul Cluj. Este mediul ideal pentru a te dezvolta în plan uman și fotbalistic”, spun cei doi băcăuani a căror echipă antrenată de Marius Codescu se bate pentru a accede în Final Four-ul Ligii Elitelor Under 17. De multe ori însă „bine” vine la pachet cu „greu”. Ori, pentru Tudor Antohi și Traian Ciubotaru, viața departe de casă e grea. Și nu doar pentru că e departe de casă.



„Este clar că, la început, am simțit lipsa familiei, a prietenilor”, mărturisește Tudor. „A întregului mediu în care crescusem până atunci. Adaptarea nu a fost ușoară”, adaugă Traian. Cei doi se completează bine. Și pe teren, unde Antohi evoluează ca fundaș central, iar Ciubotaru ca mijlocaș ofensiv, dar și în afara lui, unde împart cam totul. Inclusiv cele două autobuze pe care le schimbă în fiecare dimineață, pentru a ajunge la timp la școală, la Liceul Teoretic „Eugen Pora” cu predare intensivă a limbii spaniole. După orele de școală, vin din nou cele două autobuze. De data aceasta în sens invers. Apoi, încă unul, către baza de antrenament „Dan Anca” din Gheorghieni.

„Mergem la școală, apoi la masa de prânz, apoi la antrenament, după care din nou la masă. Acasă ajungem de-abia seara, cam pe la opt”, schițează cei doi programul zilnic, în care-și fac loc cu greu hobby-urile: „Adevărul este că timpul nu ne permite să facem altceva în afară de carte și fotbal”. Iar statutul de bursieri și la școală, și la Academia de Fotbal, confirmă din plin asta. În plus, statutul Academiei, care mizează pe selecția continuă, nu le-ar permite să lase garda jos. Astăzi, Tudor și Traian sunt oarecum alții decât puștii care-și făceau bagajele pentru Cluj, în urmă cu un an. „Am crescut mult. Fizic și mental”, precizează fundașul central, care, în spiritul vremurilor și al…maturizării, și-a lăsat barba să-i crească. „Eu simt că am progresat foarte mult din punct de vedere tehnic și mental”, punctează mijlocașul de creație.

Antohi

”Tudor Antohi și Traian Ciubotaru sunt doi fotbaliști de perspectivă, în care am mare încredere. Amândoi sunt într-un vădit progres”

Marius Codescu, antrenor ACS Academia de Fotbal Viitorul Cluj

Tehnicianul școlit la Academia „Gheorghe Hagi”, intră în detalii: „Tudor Antohi este un fundaș central cu un fizic puternic, care apare bine și la finalizare grație jocului de cap. Prezintă calități defensive deosebite. Mai are de lucrat, în schimb, pe faza de construcție. E receptiv și un băiat de grup. Traian Ciubotaru este un jucător ofensiv care se integrează bine în 4-3-3. Are calități tehnice deosebite și, în ciuda fizicului, este foarte combativ în duelurile unu la unu. E inteligent și deseori poate fi decisiv prin execuțiile sale. Joacă mult de plăcere și aici cred că ar trebui să înțeleagă că uneori lucrurile trebuie să stea un pic altfel. Ca și Tudor, e un băiat de grup. Amândoi sunt caractere deosebite”.  Așa cum aminteam, echipa antrenată de Marius Codescu se află în cursa pentru Final Four-ul Ligii Elitelor Under 17. În play-off-ul Seriei de Vest, primatul este deținut de „verișorii” de la Universitatea Cluj, care sunt ca și calificați în semifinale. Pentru locul 2, ultimul care duce în Final Four, Viitorul Cluj se bate cu Universitatea Craiova, aflată cu o poziție și patru puncte în față. Ecartul poate fi anulat în cele șase etape programate în primăvară.

Ciubotaru

„Calificarea în semifinale este cel  mai important obiectiv al nostru”, declară la unison Tudor și Traian. Părerile diferă doar când trebuie să treacă în revistă cel mai bun joc al toamnei. „Pentru mine, a fost derby-ul cu Universitatea Cluj, în care am fost conduși și pe care l-am încheiat la egalitate, 2-2, golul meu de 1-2 dând semnalul revenirii”, afirmă stoperul. „Cred că cel mai bun joc al meu a fost cel cu Csikszereda, încheiat tot cun 2-2. Nu am marcat, dar mi-au ieșit multe”, punctează mijlocașul Viitorului Cluj. Normal, și preferințele fotbalistice variază. Tudor este „topit” după Zlatan, iar la capitolul fundași centrali îi nominalizează pe van Dijk și pe Puyol. Echipă preferată? Liverpool. Normal, „roșul” trage la… roșu.

„Îmi doresc enorm să pot juca în Premier League”, adaugă el. Traian, în schimb, nu are ochi decât pentru Messi și Barcelona: „Visul meu este să ajung să ajung să joc în Spania. Poate că nu a fost o simplă întâmplare că la Cluj am nimerit la un liceu în care se face spaniola intensiv”. Că va fi Anglia, că va fi Spania sau altceva, asta rămâne de văzut. Globul de cristal este încă încețoșat, asta că tot vorbeam de smogul care se lasă uneori peste „Anfield” și „Selhurst Park”. Tot ce știm cu siguranță este că pentru Tudor Antohi și Traian Ciubotaru prezentul fotbalistic este la Viitorul Cluj. Și că viitorul lor e departe de casă.

 



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img