După apariția revistei ,,Ateneu”, alte trei reviste culturale băcăuane au văzut lumina tiparului aproape de finele acestui an: ,,Cadran cultural”, Nr. 6 (22)/noiembrie-decembrie, ,,Plumb”, Nr. 177/decembrie și ,,13 Plus” ”, Nr. 202/2021.
Revista ,,Cadran Cultural” (periodic al Ansamblului Folcloric ,,Busuiocul” din Bacău) se deschide în acest număr dublu cu Simpozionul Național de Estetică, care a avut loc la Bacău (11- 13 noiembrie), în fapt o ,,voce care culege și aplauze internaționale”, după cum spune semnatarul acestei prezentări, scriitorul Ion Fercu, pe care, cu această ocazie îl felicităm pentru Premiul Național ,,Vasile Voiculescu”, acordat în cadrul Concursului Național de Creație Literară ,,Vasile Voiculescu”, ediția a XXXIII-a, pentru romanul ,,Dac-aș fi fost Dumnezeu” (Editura ,,Junimea”, 2021). Reputatul profesor, scriitor, filosof și eminescolog Ștefan Munteanu continuă serialul ,,George Popa despre spațiul poetico-filosofic eminescian”, cu episodul al treilea, în care face o serie de observații pertinente cu privire la cel de-al treilea capitol al lucrării lui George Popa, intitulată ,,Spațiul poetic eminescian”. Un articol cum nu se poate mai adecvat pentru perioada sărbătorilor de iarnă, respectiv ,,Măști și jocuri cu măști ca forme teatrale folclorice de Anul Nou” este semnat de etnologul și publicistul Maria Bilțiu, care amintește de aceste obiceiuri de iarnă specifice și zonei Moldovei, inclusiv Văii Slănicului Moldovei – satul Cerdac, acolo unde și-a petrecut o parte din anii copilăriei, la bunica sa dinspre tată, Maria Gh. Gavrilă. Redactorul-șef al revistei, scriitorul, publicistul, memorialistul și criticul Cornel Simion Galben evocă în paginile revistei, o serie de personalități culturale ale lunilor noiembrie – decembrie: Poeta Angela Scarlat, scriitorul George Chirilă, publicistul și poetul Gabriel Bacovia (fiul poetului George Bacovia și al scriitoarei Agatha Grigorescu-Bacovia), universitarul Dumitru Frânaru, bibliologul Corneliu Dima-Drăgan, editorul A. E. Loebel, la care se adaugă și un remember Liviu Dănceanu, semnat de RDBusnea. Și pentru că am amintit de Cornel Galben, criticul și istoricul literar Grigore Codrescu îi aduce un omagiu colegial acestui ,,scriitor-cronicar”, la împlinirea unei frumoase vârste (n. 28 decembrie 1950), prilej pentru a-i ura la rându-ne, un călduros și din suflet, La Mulți Ani! În continuare, poetul Dan Sandu îi dedică un ,,Cântec de prieten purtătorului de călimară Ioan Prăjișteanu”, poet și director al revistei ,,Plumb”, în timp ce muzicologul Ozana Kalmuski-Zarea ne prezintă un caleidoscop muzical al toamnei 2021. Din sumarul revistei nu lipsesc pagini de film și poezie, evenimente muzicale, revista revistelor moldovalahe, semnal editorial.
Revista ,,Plumb”, care apare la Bacău sub egida Uniunii Scriitorilor din România ne prezintă în acest ultim număr al anului, o bogăție și o varietate de articole de critică și istorie literară, de atitudini față de problemele națiunii și ale omenirii, cu pagini de istorie, poezie, recenzii de carte, dar și una dedicată sărbătorilor de iarnă, obiceiurilor și tradițiilor românești de Crăciun și Anul Nou. Spicuim din sumarul revistei: ,,Când interesul poartă fesul” (Mihai Buznea), ,,Cultura și optimismul sfidează pandemia” (Florentin Popescu), ,,Gânduri de taină” (Livia Ciupercă), ,,Dicționarul literaturii române, sfârtecate de străini din trupul național” (Grigore Codrescu), ,,Viziunea lui Mircea Eliade despre desacralizarea lumii” (Traian Drăgănescu), ,,Noua Revoluție Culturală, Marea Resetare și Sfârșitul Democrației” (RDBusnea), ,,Cărțile doamnei Spirescu” (Cristina Ștefan), ,,De la pandemie la meomarxism, sărbătorim Ziua Națională” (Dumitru Brăneanu), ,,Istoria noastră altfel: Cine l-a dus pe Carol pe tronul Principatelor” (Serghie Bucur), ,,Emil Cioran în critica universală” (Galina Martea) etc.
În aceleași condiții garfice de excepție a apărut și ,,Revista 13 Plus, cu un amplu cuprins literar: articole, recenzii, poezie, proză, deosebit de atractive, iar unele inedite, așa cum ne-a obișnuit de regulă, criticul Petre Isachi, redactorul-șef al publicației și fondator al acesteia, alături de Adriana Ocolașu. Revista are o puternică încărcătură spirituală, întregită și de picturile și ideogramele realizate de Răzvan Andreescu și Alex Ocolașu (Alex Oko), acesta din urmă fiind și redactorul-șef adjunct al publicației, scriitor distins cu ,,Premiul Special al Juriului pentru Design-Pictură pentru Cărți-reviste”, în cadrul Festivalului Internațional de Creație ,,Vrancea Literară”- 2021.
Iată și câteva dintre titlurile revistei: ,,Scepticismul – binefacerea sau rana neînchisă a spiritului românesc” (Ionel Necula), ,,Galaxia Gutenberg și deplasarea spre roșu (2)” (Ion Dinvale), ,,Configurații critice” (Petre Isachi), ,,Deși Sfântul Petru era necăjit” (Viorel Savin), ,,Afganistanul în literatura de azi” (Cristina Ștefan), ,,Despre arta restaurării în ceramic” (Ada-Raluca Turculeț), ,,Ondină la Văratec – sora Megalusa ( Theodor George Calcan), ,,Capodopere în eclipsă” (Mihai Botez Stîncaru) etc. Revista ,,13 Plus”, împreună cu USR – Filiala Bacău organizează anual manifestarea culturală ,,Întâlnirile de la Văratec”.
Romulus-Dan BUSNEA
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.